Stiže 200 novih autobusa za GSP

Skupština Beograda usvojila je informaciju o realizaciji budućeg ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za kupovinu novih autobusa za GSP.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.11.2012.

16:43

Default images

Reč je o kreditnom aranžmanu za nabavku 180 niskopodnih autobusa gradskog tipa, a za finasiranje te nabavke je, uz posredstvo grada Beograda, pokrenut postupak obezbeđenja sredstava iz kredita EBRD.

Taj kreditni aranžman podrazumeva visinu kredita do 75 miliona evra, sa dve godine grejs-perioda i šest godina otplate.

Radi realizacije tog posla GSP je raspisao međunarodni tender, a postupak javne nabavke sprovodi Agencija za javne nabavke grada Beograda.
U zaključku, na predlog Gradskog veća, navodi se da će se pre zaključenja ugovora zatražiti mišljenje Ministarstva finansija - Uprave za javni dug.
U raspravi, odbornici SNS i DS S pozvali su gradsku vlast da ne usvoji informaciju o zaključku dok ne stigne mišljenje Ministarstva finansija o tom dokumentu.

Šef odborničke grupe DS S Andrija Mladenović ocenio je da se usvajanjem informacije daje ovlašćenje gradonačelniku da potpiše ugovor o zajmu od 75 miliona evra, a kako tvrdi u ovom slučaju je prekršen i Zakon o javnim nabavkama.

Mladenović je predložio da se ta tačka povuče sa dnevnog reda i da se o njoj ne glasa, sa čim se služio šef odbornika SNS Aleksandar Jovičić.
"Zašto glasamo danas, a ne možemo da sačekamo pet-šest dana da dobijemo mišljenje republičkih institucija", upitao je Jovičić, dodajući da je "ružno da se tako igra sa gradskim budžetom".

Inače, sednica je nakon rasprave o ovoj, poslednjoj tački dnevnog reda bila prekinuta jer nije bilo kvoruma za glasanje, odnosno od najmanje 56 potrebnih prisustvovalo joj je 49 odbornika. Informacija je potom usvojena sa 59 glasova za i 40 protiv. Gradski menadžer Aleksandar Bjelić izjavio je da će zahvaljujući uvojenoj informaciji o realizacij budućeg ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za kupovinu novih autobusa za potrebe GSP "Beograd", građani već u martu imati 200 novih autobusa.

Bjelić je novinarima u Skupštini grada rekao da je grad Beograd sa GSP-om započeo postupak javne nabavke u skladu sa zakonima Srbije, a po pravilima EBRD.

"Ovo je prvi primer da EBRD u ovom delu Evrope daje jednom javnom preduzeću kredit u visini od 65 miliona evra bez garancije grada kao osnivača i države", rekao je Bjelić.

On je dodao da je usvajanje informacije dokaz da grad pokušava i nastoji svim svojim javnim preduzećima da omogući što kvalitetnije poslovanje.

Kako je dodao, grad planira da projekat koji je predstavljen kao "Projekat 400 novih autobusa GSP" nastavi i dalje i da će nastojati da nabavi autobuse i domaćih proizvođača.

"Grad Beograd je jedini kupac autobusa koji proizvodi 'Ikarbus' i apelujemo sad na republičke organe i na Fonda za razvoj da obezbede potrebne garancije kako bismo mogli da dobijemo i otkupimo autobuse 'Ikarbusa' koji su ugovoreni u junu ove godine", zaključio je Bjelić.

Podsetimo, uslovi koji su posavljeni na tenderu su takvi da ih Ikarbus ne ispunjava pa samim time ne može ni da učestvuje na tenderu, čak ni kao podizvođač, kažu u ovoj beogradskoj fabrici. Zanimljivo je da se ti uslovi ne tiču kvaliteta, jačine, izdržljivosti samog autobusa ili njegovih delova, već Ikarbus ne ispunjava određene finansijske i administrativne uslove.

"Nije trebalo glasati o kupovini autobusa"

Šefovi odborničckih grupa DS S i SNS smatraju da na sednici Skupštine Beograda nije trebalo glasati o informaciji u vezi sa realizacijom budućeg ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za kupovinu autobusa za GSP "Beograd" i da je u celom procesu prekršen zakon.

Šef odborničke grupe DS S Andreja Mladenović rekao je da je prvo trebalo tražiti mišljenje Ministarstva finansija, a ne usvajati informaciju, te da je prerkšeni zakoni o javnom dugu i javnim nabavkama.

On smatra da je "očigledno" da je neko pokušao na mala vrata da "provuče" kredit od 75 miliona evra, "provuče" javnu nabavku netransparentno, i da je jasno da je tender rađen za "nekoga spolja". Mladenović je kazao da je "ozbiljan kriminal u pitanju" i najavio da će, ukoliko predstavnici grada potpišu ugovor mimo mišljenja Ministarstva finansija, podneti krivične prijave protiv odgovornih.

Šef odborničke grupe naprednjaka Aleksandar Jovičić je rekao da ne zna zašto se toliko žuri sa novim zaduživanjem građana Beograda. On je upitao u kojoj se to zemlju prvo raspiše tender i prijave se ponuđači, a nakon toga se raspravlja da li uopšte ima novca da se on plati.

"Mi mislimo da se ovde radi o kršenju Zakona o javnim nabavkama i mi želimo transparentnost javnih nabavki za građane Beograda, da bi znali gde im novac odlazi", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: