Nemaš posao? Idi na brod

Rad na prekookeanskim brodovima je težak i naporan, ali donosi zaradu, pa mladi iz Srbije hrle u potpalublja gradova na vodi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2012.

18:31

Default images

Nišlija Ivan Pavlović sprema se da četvrti put zaplovi na prekookeanskom brodu. Fakultetska diploma mu ne pomaže mnogo u poslu krupijea u brodskom kazinu.

Ivan je već “služio” na brodu koji putuje na liniji Fort Loderdejl na Floridi preko Port Kanaverala do Nasaua na Bahamima. Krstarenja su naizmenična, na tri dana, pa ima prilike da bude i na kopnu.

Pavlović je krupije u brodskom kazinu. Posao, kaže, nije fizički težak, ali jeste psihički zahtevan. Smene su kraće nego u baru, restoranu ili departmanu za zabavu gostiju. Plate su redovne, a postoji i prostor za napredak, mada je to sve teže zbog pojačane konkurencije.

Mladi koji rade na brodovima spavaju u kabinama. Najčešće imaju cimere u sobi, a dogodi se i da dele krevet sa nekim ko radi u drugoj smeni. Slobodnih dana skoro da nema.

Veruje se da su za posao na prekookeanskim brodovima dovoljni osnovno znanje engleskog jezika i dobra volja za rad, ali nije tako - važno je imati i novac za početak. Usluga agencije koja sređuje papire, viza, kao i troškovi za obavezan zdravstveni pregled, sve u svemu oko 1.000 evra.

Iz jedne agencije u Beogradu, preko koje mladi ljudi iz Srbije mogu da krenu na brod, kažu da je za početak dovoljno poslati ili odneti radnu biografiju na engleskom agenciji preko koje želiš da dođeš do poslodavaca.

Kao i na kopnu, i na brodu plate zavise od posla koji se radi. U restoranu, na brodu srednje veličine, plate se kreću od 1.100 do 1.200 dolara, dok je bašiš mali i zavisi od gostiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: