Zašto rastu cene u Srbiji

Cene u Srbiji rastu zbog prekomerne javne potrošnje i monopolskog položaja određenih privatnih i javnih preduzeća.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.11.2012.

13:29

Default images

Kako je ocenio Goran Kovačević iz Unije poslodavaca Srbije "jedino sidro koje drži cene jeste kupovna moć stanovništva, a to je najjadniji način održavanja cena”.

Kovačević, koji je predsednik Sekcije za trgovinu pri UPS, ukazao je da u ranijem periodu nisu primenjene odgovarajuće mere u pogledu stabilizacije tržišta i cena, o čemu svedoči rast sive ekonomije i nezaposlenost.

On je oštro kritikovao Uredbu o ograničenju marže za osnovne životne namirnice na 10 odsto, istakavši da je imala “razarajući efekat” na tržište u Srbiji, posebno na male trgovce koji su ili prestali da rade ili prešli u sivu zonu.

Dejan Simić iz kompanije “Kraft fud” rekao je da, zbog nelegalnog uvoza i sivog tržišta, država godišnje gubi izmedju milion i milion i po evra jer izostaje plaćanje poreza i carina.

Prema njegovim rečima, proizvodi koji se nelegalno uvoze ugrožavaju i potrošača jer nemaju deklaraciju, a prodaju se i na neuslovnim mestima.
Predsednik Grupacije PKS uvoznika, izvoznika i distributera medicinskih sredstava Predrag Bjeletić takodje je upozorio da zdravlje ljudi ugrožava i neadekavatan odnos prema uvozu i distribuciji medicinskih sredstava.

On je ukazao da se u Srbiju uvoze korišćena medicinska sredstva pod vidom uvoza rezervnih delova i bez odgovarajućih provera Agencije za lekove i medicinska sredstva. Pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine Ljiljana Stanković rekla je da je cilj vlade da izgradi moderno tržište koje će nesmetano funkcionisati pod istim uslovima za sve učesnike.

Ona je ukazala da se razvoj trgovine i tržišta svodi na razvoj konkurencije, zaštitu potrošača kroz podsticanje socijalne društvene odgovornosti.
Stanković je napomenula da su, prema podacima Evrostata za 2011, cene u Srbiji u odnosu na zemlje EU niske ali da je vrlo nizak bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika.

Ona je podsetila da je vlada Srbije u proteklih 100 dana preduzela niz mera za unapredjenje zakonske regulative i unapredjenje tržista.
Potpredsednik PKS Miroslav Miletić rekao je da je kriza najviše posledica ostavila u trgovini, ali da je vlada u prvih 100 dana nizom mera uspela da obezbedi makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: