Motorni vozovi na srpskim prugama

Železnice Srbije će u naredne dve do četiri godine uspeti da vrate imidž najznačajnijeg putničkog prevoza u državi, kaže predsednik UO Zoran Anđelković .

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.11.2012.

15:15

Default images

Železnice će napredovati, prema njegovim rečima, zahvaljujući ruskom kreditu od 800 miliona dolara.

Anđelković je precizirao da će u naredne dve do četiri godine pruge i srpska železnica biti revitalizovane kroz realizaciju ruskog kredita, od kojeg će 100 miliona dolara biti uloženo u nabavku novih motornih vozova.

Takođe je naveo da će radi osavremenjivanja puteva u Srbiji 700 milona evra biti uloženo u revitalizaciju koridora 10 i izgradnju pruge drugog koloseka na relaciji Pančevo-Beograd i Valjevo-Loznica, kao i pruge Beograd-Bar.

"Zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke 'Eurofime' od 43 miliona švajcarskih franaka, Železnice Srbije su prvi put posle tri decenije bile u prilici da kupe nove motorne vozove", kazao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, za potrebe građana Srbije stiglo je 12 novih motornih vozova ruskog proizvođača.

"Ovo je prvi krug nabavke, a u narednih dve do tri godine, uz pomoć Vlade, planiramo nabavku još 25 ovakvih vozova. U planu je osavremenjivanje železnica uključivanjem i novih elektro-lokomotiva", rekao je Andjelković.

Danas je pušten u saobraćaj voz u Prokuplju i prema rečima šefa železničke stanice u Prokuplju, Novaka Martinovića, novi voz koji će svakodnevno saobraćati na relaciji Niš-Prokuplje-Kuršumlija od velikog je značaja za stanovnike Topličkog okruga za koje je železnički saobraćaj još najeftiniji vid prevoza.

"Ovo je velika ušteda i za Železnice Srbije jer nove lokomotive mnogo manje troše od starih, a i za naše putnike jer će sada po istim cenama, koje su upola jeftinije od autobuskih prevoznika, moći mnogo brže i udobnije da putuju", kazao je Martinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: