Putin je tom prilikom najavio i nove investicije NIS-a u vrednosti od 1,5 milijardi evra.

Putin je naveo da je u tehnološku obnovu industrijskih kapaciteta NIS-a uloženo više od 500 miliona evra, a ukupan obim investicija u razvoj te kompanije premašio je 1,5 milijardi evra.

"To je samo početak - u najskorije vreme biće dodatno investirano još 1,5 milijardi evra," naglasio je je predsednik Putin, u pismu koje je pročitano na svečanoj ceremoniji u pančevačkoj rafineriji.

"Srdačno pozdravljam sve učesnike ceremonije otvaranja novog proizvodnog kompleksa rafinerije u gradu Pančevu", istakao je Putin i svima poželeo uspešan nastavak zajedničkog rada u korist naroda obe zemlje i u cilju daljeg jačanja rusko-srpske saradnje.

Završen je ogroman program modernizacije preduzeća, koji je realizovan uz učešće ruske kompanije "Gasprom njeft“, koja je vlasnik kontrolnog paketa NIS-a, napomenuo je Putin.

On je ukazao da se zajedničkim naporima ruske i srpske strane, za svega nekoliko godina, NIS pretvorio u savremeni energetski holding.

"Kompanija, u kojoj zajedno rade gradjani dveju zemalja, stabilno povećava dobit, povećava plaćanje u budžet Srbije i spremna je da osvoji nova tržišta Balkanskog regiona. Skladan uzajamni rad pri realizaciji ovog projekta - to je najbolji dokaz da su poslovni krugovi Rusije i Srbije sposobni da zajedno pretvore u život najambicioznije planove," navedeno je u pismu predsednika Ruske Federacije.

Nikolić: Nova faza odnosa sa Ruskom Federacijom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je puštanjem u rad obnovljene Rafinereije u Pančevu počela nova faza odnosa Srbije sa Ruskom Federacijom.

Nikolić je novinarima, po završetku ceremonije puštanja u rad obnovljene Rafinerije, rekao da je za ovaj sporazum glasao pre nekoliko godina, u vreme kada je bio u opoziciji, uveren i ubedjen da će to dugoročno doneti dobro Srbiji.

"Glasao sam za sporazum i kada sam bio u opoziciji, ubedjen da će on dugoročno doneti dobro našoj deci i njihovoj deci", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je čestitao svima koji su radili na obnovi i modernizaciji Rafinerije i poručio "da se spreme jer će ovakvih projekata u Srbiji biti još mnogo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: