Novac za obuku moraće da se vrati

Auto-škole koje do 25. januara 2013. ne budu uspele da završe obuku vozača koji su školu upisali po starim propisima, moraće da snose zakonsku odgovornost,.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

17:16

Default images

Auto-škole će morati da vrate novac kandidatima koji u zakonom predviđenom roku nisu uspeli da okončaju obuku, izjavio je za Blic general Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije.

"Još pre više od mesec dana upozoravao sam na to da ćemo doći u ovakvu situaciju. Sada će neko morati da odgovara jer je ljude dovodio u zabludu da može da završi posao", kaže Simić.

Branimir Pejović, načelnik Odeljenja za saobraćajno-tehničke poslove u Upravi saobraćajne policije, izjavio je da su auto-škole nespremne dočekale početak primene novog sistema obuke vozača, od 25. oktobra, pa kasni i polaganje vozačkih ispita.

"Upis kandidata za buduće vozače bio je utrostručen kako bi se polagalo po starom i lakšem sistemu", izjavio je Pejović.

Auto-škole su se, prema njegovim rečima, nadale da će biti odložena primena novog pravilnika i nisu dostavile ispitne zadatke niti zahteve za polaganje vozačkih ispita, tako da bi polaganje moglo najranije da bude organizovano tek 15. novembra.

Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola Srbije, međutim, tvrdi da će sve auto-škole, članice Zajednice, uspeti da u zakonskom roku obuče sve vozače koji su obuku započeli po starom programu.

Na izjavu generala Simića da će u suprotnom vlasnici auto-škola morati da odgovaraju i da će morati da vrate novac onima koji ne završe obuku, Rašeta kaže da to nije u nadležnosti Saobraćajne policije. "Ne sme sve sada da se svaljuje na auto-škole. Da li neko postavlja pitanje zbog čega MUP nije dostavio ispitna pitanja, kandidati ne znaju šta treba da uče, a nisu odredili ni cenu obuke? Kako mi da radimo u takvoj situaciji?", kaže Rašeta

Prema njegovim rečima, procena da ima oko 150.000 polaznika koji su škole upisali po starom programu je "neozbiljna“.

Kandidati koji su počeli obuku po starom sistemu ili položili teorijski ispit do 25. oktobra moraju da odslušaju tri časa teorijske obuke i imaju tri časa praktične obuke.

Oni koji nisu položili teorijski ispit moraće da ga polažu po novom i zatim praktični ispit koji se uvodi, a oni koji su položili teorijski ispit po starom, polagaće samo praktični ispit.

Pre polaganja praktičnog ispita, kandidati moraju da polože proveru znanja iz prve pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: