"Strog zakon - ne šećerna vodica"

Do kraja novembra biće usvojen zakon kojim će se uvesti disciplina u izmirivanju obaveza države prema privatnom sektoru kao i u okviru samog privatnog sektora.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.11.2012.

11:41

Default images

Kako je najavio ministar finansija Mlađan Dinkić na javnoj raspravi povodom nacrta tog zakona, maksimalni rok da država izmiri obaveze prema privredi je 45 dana, a rok plaćanja u okviru privatnog sektora 60 dana koliki je i rok za izmirivanje obaveza privatnog sektora prema državi.

On je istakao da će zakon važiti od 31. marta iduće godine kako bi se država i privreda pripremili za njegovu primenu i neće se primenjivati retroaktivno.
Kako je naglasio Dinkić, privrednici već dve godine traže da se ograniče rokovi plaćanja i da se prekine lanac nelikvidnosti u prviredi i s pravom su optuživali državu da je generator te nelikvidnosti zbog čega će vlada sada napraviti korenuti promenu u tom smislu.
On je ukazao da će se u slučaju kršenja ovih rokova primenjivati zatezne kamate kao i novčane kazne i rekao da on preuzima odgovornost da disciplinuje državne organe u poštovanju ovih propisanih rokova plaćanja.
Dinkić je naveo i da postoje odredjeni izuzeci od ovih rokova u slučaju da ugovorene obaveze zahtevaju isplatu u ratama rok za izmirenje obaveze je 90 dana u dve jednake rate, što će se pre svega odnositi na sektor trgovine.

On je rekao i da su trgovinski lanci podeljeni oko odredbi ovog zakona i da se polovina izjasnila da može da ispoštuje ove rokove, a polovina je tražila dodatnu relaksaciju uslova.
Ministar je naglasio da neće biti "razblaživanja" ovog zakona niti će se od njega praviti "šećerna vodica" jer će on ili biti strog ili se uopšte neće donositi.
On je poručio da trgovinski lanci koji ne mogu da prate ove rokove plaćanja i da ispunjavaju obaveze prema malim preduzetnicima slobodno mogu da idu iz Srbije i da ustupe mesto onima koji mogu da poštuju ove rokove. On je naveo i da će ugovori koji budu predvidjali izmirivanje obaveza u roku dužem od 60 dana biti smatrani ništavnim i neće se primenjivati.

Dinkić je naglasio da je je ideja ovog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama da se uvede ozbiljna disciplina u državi i najavio da će kazne u slučaju nepoštovanja zavisno od nivoa vlasti snosti ministri, pokrajinski sekretari, gradonačelnici i predsednici opština, kao i direktori javnih preduzeća.

Uprava za trezor će kontrolisati da li država poštuje rok za izmirivanje obaveza od 45 dana. On je rekao da je sada prosečan rok naplate u Srbiji 134 dana u regionu 69 dana a u EU 40 dana.
Podsetivši da je država već preduzela neke mere za povećanje likvidnosti privrede kroz izmene zakona o PDV-u i subvencionisane kredite on je najavio da će pored zakona o ograničavanju rokova plaćanja biti doneti i set drugih mera.
Dinkić je rekao da je država svesna da nije dovoljno regulisati samo buduće odnose u izmirivanju obaveza već i regulisanje sadašnjih dugova zbog čega su pokrenuti razgovori sa svim sektorima privrede o izmirivanju duga države prema privatnom sektoru, podsetivši da je najveći dug bolnica i fonda zdravstva prema farmaceutskom sektoru, kao i dug države na različitim nivoima prema gradjevinarima i putarima. Dinkić je kazao da će biti preduzete mere za izmirivanje tih dugova, ali će paralelno biti napravljen sistem da se ne prave novi dugovi. Jedan od ključnih zakona za to je zakon o kojem se danas raspravlja ali i novi zakon o budžetu koji će biti restriktivan i zabranjivaće zapošljavanje u administraciji bez saglasnosti minsitarstva finansija tako da će samo onaj ko ode u penziju moći da bude zamenjen, a neće biti novog zapošljavanja.
Takođe biće uvedena kontrola plaćanja obaveza na svim nivoima vlasti pre svega u poljoprivredi i komunalnim preduzećima. Prema rečima Dinkića, sve to će pratiti zakon koji omogućava uslovni otpis zateznih kamata za poreze i mirovanje poreskog duga za one koji redovno izmiruju tekuće obaveze. Dinkić je naveo da će se tim zakonom dati šansa svima bez obzira na visinu duga, ali ako jedan mesec ne budu plaćali tekuće obaveze sve im se vraća i ne otpisuje, a ako plate glavni dug dobijaju automatski otpis zateznih kamata.
Rok na koji će se omogućiti mirovanje poreskog duga je dve godine za preduzetnike i mala i srednja preduzeća i godinu dana za velika preduzeća, rekao je Dinkić i dodao da je to moguće pod uslovom da se redovno izmiruju tekuće obaveze i ko ih plaća može da računa na otpis kamata i reprogram glavnog duga na dve godine bez pratećih instrumenata obezbedjenja.
On je naglasio da uvodjenjem svih onih mera država više neće biti generator nelikvidnosti već upravo obrnuto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: