Država isplaćuje sve dugove bolnica

Država će isplati sve dugove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i bolnica u Srbiji ka farmaceutskim kućama.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

16:11

Default images

U cilju poboljšanja medicinskih usluga i stabilizacije nabavke lekova, odlučeno je na današnjem sastanku ministarke zdravlja prof. dr Slavice Đukić Dejanović i ministar finansija i privrede Mlađana Dinkića sa predstavnicima farmaceutskih kompanija u Srbiji.

Vlada Srbije spremna je da sva postojeća dugovanja pretvori u javni dug i da se prozvođačima, u naredne tri godine, počev od 2013. godine kvartalno isplaćuju zaostale obaveze.

Ministri Đukić-Dejanović i Dinkić istakli su da je namera države da u narednu godinu uđe sa očišćenim dugovima u zdravstvu i uvede disciplinu u budućim plaćanjima, čime bi se obezbedilo stabilno funkcionisanje zdravstvenog sektora, ali i obezbedila likvidnost u poslovanju farmaceutskog sektora.

Na sastanku je dogovoreno da se sa farmaceutskim kompanijama izvrši usaglašavanje dugovanja države, te da se državi obezbedi popust od 50 odsto za izmirivanje duga za lekove koji su isporučeni bolnicama, a nisu plaćeni u prethodnim godinama. Takođe je predloženo da se sva dugovanja RFZO duža od 30 dana, a zaključno sa 31.oktobrom 2012. godine, pretvore u javni dug republike i da RFZO u narednu godinu uđe bez dugova.

Istovremeno bila bi sprovedena i reforma u finansiranju nabavke lekova i sanitetskog materijala, tako što bi se za bolnice sprovodila centralizovana javna nabavka, a apoteke bi obračunavale neto cenu lekova ka RFZO (a ne bruto iznos kao što je slučaj danas).

Ovakvom reformom obezbedile bi se uštede i do 20 odsto i sprečio nastanak novih dugovanja.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović navela je da će to ministarstvo učiniti sve što je u njegovoj moći da uvede red u zdravstvu i poboljša kvalitet pružanja medicinskih usluga.

Namera je ministarstva i da se i kroz sektor zdravstva ovim i predstojećim merama poboljša standard građana i njihov ukupan kvalitet života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: