Goldman Saks: Dinar će jačati

Investiciona banka Goldman Saks procenjuje da će dinar ojačati narednih dana uprkos tome što je doskora gubio na vrednosti.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2012.

13:47

Default images

Najgori scenario koji predviđaju domaći bankari je da će evro maksimalno ojačati na 125 dinara u 2013. godini, čime demantuju najave svetskih agencija po kojima dinaru predstoji strmoglav pad.

"U ponedeljak će dinar vredeti 47 para manje nego u petak, ali bi taj dnevni pad dinara od pola odsto mogao da amortizuje zajam “Srbijagasu” od 190 miliona evra. Taj iznos mogao bi značajno da utiče na preokretanje trenda kratkoročnog slabljenja dinara prema evru", navodi se u pismu koje je ulagačima na srpskom tržištu poslao Goldman Saks.

Kredite za likvidnost, koje su domaće banke odobrile “Srbijagasu” i koje uskoro treba da odobri Skupština, to preduzeće će iskoristiti za plaćanje redovnih obaveza tako što će devize promeniti za dinare i time pozitivno uticati na kurs.

“Goldman Saks” podseća strance koji zarađuju ulaganjem u trezorske zapise da je u sredu nova aukcija jednogodišnjih obveznica u vrednosti od 50 miliona evra.

S druge strane, procene domaćih bankara su da će dinar u narednih godinu dana nastaviti da slabi prema evru, ali sporije nego što je to bio slučaj ove godine. Optimističan scenario nekoliko najvećih banaka je da će dinar na kraju 2013. vredeti 120 dinara za evro, a pesimističan 125.

Egzotiks, londonska konsultantska kuća za ulaganja u rizična tržišta, prognozira da bi dinar do sredine oktobra sledeće godine mogao da oslabi prema evru 12 odsto, odnosno na 127,6 dinara, jer Srbija neće moći da obuzda visok spoljnotrgovinski deficit i javni dug, što praktično znači nedostatak deviza na tržištu.

To je ipak manje od 14 odsto, koliko je dinar oslabio prema evru od oktobra prošle godine, kada je jedan evro vredeo 100 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: