Zastava oružje: Rekordna godina

Direktor fabrike Zastava oružje Rade Gromović kaže da ohrabruju dosadašnji izvozni rezultati i da će 2012. biti rekordna godina.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.10.2012.

15:40

Default images

“U prvih devet meseci izvezli smo proizvode u vrednosti od 20 miliona dolara, a do kraja godine izvešćemo robe za još osam miliona, na osnovu ranije potpisanih ugovora”, rekao je direktor Gromović na svečanosti povodom 159. godišnjice od osnivanje fabrike oružja.

Naglašavajući da taj rezultat ne bi bio moguć bez angažovanja svih zaposlenih, Gromović je je istakao da je fabrika, zbog povećanog obima proizvodnje, u ovoj godini zaposlila 190 bivših radnika, ali i 130 nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, koji su, kako je rekao, "budućnost fabrike".
“Veoma važnu ulogu u rezultatima poslovanja odigrao je razvoj, jer smo samo na trzište Sjedinjenih Američkih Država plasirali pet novih modela lovačkog i sportskog oružja koje smo za kratko vreme razvili, modifikovali i prilagodili zahtevima”, rekao je Gromović.
Prema Gromoviću, završen je i razvoj posebnog bacača granata koji će se od decembra ove godine naći u naoružanju Vojske Srbije.
“Raduje nas činjenica i da smo sa Vojnotehničkim institutom ugovorili razvoj novog topa 30 milimetara u NATO standardu kalibra 173 i cenimo da će njegov funkcionalni model ugledati svetlost dana na sajmu u junu 2013”, rekao je Gromović.
Direktor je kazao i da je fabrika u 2012. plasirala proizvode u 40 zemalja širom sveta, a da je najvažnajniji ugovor koji fabrika potpisala sa preduzećem Jugoimport SDPR o izvozu lovačkog i sportskog oružja na tržište SAD.

“Pored toga u završnoj fazi je izvoz naoružanja i vojne opreme na tržište Bliskog istoka, a u punoj je fazi realizacija ugovora za transfer tehnologija čiji je krajnji rok kraj naredne godine”, rekao je Gromović.
Povodom obeležavanja godišnjice osnivanja “Zastava oružja” otvorena je izložba prvog umetničkog litografa i jednog od prvih fotografa u Srbiji Anastasa Jovanovića (1817-1899), sa njegovim delima preuzetim iz Vojnog muzeja u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: