PORR otvorio fabriku u Svilajncu

Austrijska gradjevinska kompanija PORR otvorila je u Svilajncu fabriku betonskih železničkih pragova gde će, u prvoj fazi, posao dobiti 30 radnika.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 24.10.2012.

18:26

Default images

Vrednost investicije je 5,6 miliona evra. Polovinu je dao PORR, a ostatak je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kapacitet fabrike biće od 100.000 do 200.000 pragova godišnje. Očekuje se da isporuka krene početkom 2013. godine.

Fabriku je svečano otvorio regionalni direktor PORR Valter Rekercugl. Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović je podsetio da je januara ove godine u Beču potpisan sporazum sa PORR- i EBRD o tom poslu, a Opština je u kratkom roku obezbedila dozvole za rad.

Ovo je peta strana investicija u Svilajncu, važna i zbog zapošljavanja radnika, i zbog doprinosa razvoju železnice u Srbiji, kazao je Milanović.

Predstavnik EBRD Jan Braun je rekao da ovo prva kreditna linija koja je odobrena jednoj privatnoj kompaniji u Srbiji i investicija važna za razvoj čitavog regiona.

Austrijske kompanije PORR i MABA su, za svoje poslove u Srbiji, osnovale zajedničku kompaniju TRACK EXPERTS koja je izgradila fabriku u Svilajncu.

Direktor zajedničke kompanije Željko Radukić je kazao da će rastom kapaciteta fabrike, broj radnika biti udvostručen, uz mogućnost rada u dve smene, a proizvodnja će biti duplirana.

Fabrika je u hali bivše Fabrike vijačnih elemenata u Svilajncu (VIS). PORR je juna prošle godine za 1,2 miliona evra kupio tu fabriku koja je više od deset godina bila u stečaju. Većina materijala koji će se koristiti je domaćeg porekla, a finalni proizvod je namenjen i izvozu, i domaćem tržištu. Glavna proizvodna linija je najmodernija za prefabrikaciju betona i po svojim tehnološkim karakteristikama najmodernija u Srbiji.

PORR je na srpskom tržištu od 2003. godine. Medju najznačajnijim gradjevinskim projektima su "Most na Adi" u Beogradu, rekonstrukcija pruge Batajnica-Golubinci, izgradnja regionalnih sanitarnih deponija u Jagodini i Leskovcu, izgradnja tržnog centra "Delta city", u Novom
Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: