Neizvestan aranžman sa MMF-om

Aranžman Srbije sa MMF-om još je neizvestan, bez obzira na najavu Vlade da će usvojiti restriktivan državni budžet za 2013. godinu, piše NIN u novom broje.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 24.10.2012.

16:58

Default images

Kako nezvanično saznaje NIN, visina deficita je glavna tačka neslaganja Ministarstva finansija i MMF-a, čija zvanična Misija stiže u Beograd polovinom novembra.

Kako se navodi taj beogradski nedeljnik, predstavnici MMF-a smatraju da su planirani prihodi budžeta precenjeni za preko 15 milijardi dinara, a rashodi potcenjeni za oko 20 milijardi dinara.

Računica MMF, dodaje se, pokazuje dodatni jaz od 35 milijardi dinara iz čega proizilazi da će manjak u državnoj kasi zapravo biti oko 4,5 a ne 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema pisanju NIN-a, nacrt republičkog budžeta, koji je još podložan promenama zbog tehničkih razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, predvidja prihode od 954, a rashode od 1.074 milijardi dinara, odnosno deficit od 120 milijardi.

Beogradski nedeljnik piše da osim dogovora oko deficita, za koji se veruje da je moguć kroz medjusobno popuštanje i izmene skupštinskim amandmanima, MMF traži od Vlade odgovore i na pitanja kakva je dalja sudbina Železare Smederevo (godišnje košta državu 160 miliona evra), kao i hoće li biti još budžetskih davanja za Novu Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine.

MMF traži i tehničke korekcije Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS), koje se odnose na to da Uprava za nadzor ostane sektor u okviru NBS, kao i da mandati članova Saveta guvernera različito traju kako se ne bi svi mogli istovremeno politički smeniti, objavljuje NIN u novom broju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: