U utorak stečaj nove Agrobanke

Ministar finasija Mlađan Dinkić izjavio je da će u utorak biti pokrenut stečaj nad Novom Agrobankom.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2012.

15:22

Default images

Stečaj će biti pokrenut nakon što se obavi prenos depozita građana i privrede te banke u Poštansku štedionicu.

Dinkć je novinarima u parlamentu rekao da će tako svi nenaplativi krediti, a to je čak 80 odsto od ukupnog portfolija nove Agrobanke ići u regularnu stečajnu proceduru.

Prema njegovim rečima, država neće zbog toga imati dodatnih troškova iz budžeta, jer je prethodna vlada već emitovala obveznice za 10 milijardi dinara, ali će Agencija za osiguranje depozita prebaciti 250 miliona evra u kešu ka Poštanskoj štedionici kako bi sve štediše i deponenti nove Agrobanke, kada pređu u Poštansku štedionicu, mogli da rapspolažu svojim ulozima.

Dinkić je naglasio da je u Novoj Agrobanci vlasništvo 100 odsto države, tako da država tretira samo Novu Agrobanku I nema nikavog dodira sa starom.

Ministar je takođe naveo da je pravo akcionara da pokreću procese, ali i ukazao da u svakoj zemlji u kojoj se desi bankrot banke, akcionari imaju prava iz stečaja i nikada ne dobijaju na sudu.

Dinkić je takođe rekao da je NBS obavestila Ministarstvo finansija pre mesec ipo dana da se sprema oduzimanje dozvole za rad Novoj Agrobanci I da se zato krenulo sa pripremom zakona o kojima poslanici danas raspravljaju, a da je predloženo da se isti princip primeni I na Razvojnu banku Vojvodine.

Kada smo videli da je problem I u Razvojnoj banci Vojvodine, tražili smo od NBS da nam da listu banaka koje su stabilne, jake I koje bi mogle bez problema da prihvate depozite. Dobili smo spisak od četiri banke koje su izrazile interes, to su I strane I domaće banke, ali ne želim da licitairam imenima”, rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: