"Budžet za 2013. restriktivan"

Nacrt budžeta za 2013. godinu, vrlo je restriktivan i predviđa oštro rezanje deficita od preko 800 miliona evra u odnosu na ovu godinu.

Srbija

Izvor: NIN

Sreda, 24.10.2012.

15:17

Default images

Prema pisanju NIN-a, Nacrt republičkog budžeta, koji je još podložan promenama zbog tehničkih razgovora sa MMF-om, predviđa prihode od 954, a rashode od 1074 milijardi dinara, odnosno deficit od 120 milijardi.

Istovremeno, deficit konsolidovane države planiran je na nivou od 130 milijardi dinara ili 3, 5 odsto bruto društvenog proizvoda.

Restriktivan budžet predviđa manji ili isti iznos za gotovo sva ministarstva, a jedini dobitnici budžeta su poljoprivrednici i primaoci socijalne pomoći.

Vlajko Senić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, ističe za NIN da će budžetom za 2013. ukupni izdaci porasti za četiri odsto, a prihodi za 15 odsto.

"Obezbedićemo 55 milijardi povećanjem PDV-a i poreza na dobit, a dodatna sredstva putem oporezivanja transakcija koje se obavljaju sa državama "poreskog raja". Ove mere trebalo bi da obezbede drastično smanjenje deficita sa sedam na 3,5 odsto“, kaže Senić.

Bez obzira na restriktivan budžet, aranžman sa MMF-om još je neizvestan. Kako nezvanično saznaje NIN, upravo je visina deficita glavna tačka neslaganja između Ministarstva finansija i MMF-a, čija zvanična Misija stiže u Beograd polovinom novembra. Naime, predstavnici MMF-a smatraju da su planirani prihodi budžeta precenjeni za preko 15, a rashodi potcenjeni za 20-tak milijardi dinara.

Njihova računica pokazuje dodatni jaz od 35 milijardi iz čega proizilazi da će manjak u državnoj kasi zapravo biti oko 4,5 a ne 3,5 odsto BDP-a.

Osim dogovora oko deficita, za koji se veruje da je moguć kroz međusobno popuštanje i izmene skupštinskim amandmanima, MMF traži od Vlade odgovore i na pitanja kakva je dalja sudbina Železare Smederevo (godišnje košta državu 160 miliona evra), kao i hoće li biti još budžetskih davanja za Novu Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine.

Traže se takođe i tehničke korekcije Zakona o NBS, koje se odnose na to da Uprava za nadzor ostane sektor u okviru NBS, kao i da mandati članova Saveta guvernera različito traju kako se ne bi svi mogli istovremeno politički smeniti, objavljuje NIN u broju koji izlazi u četvrtak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: