Takođe su saopštili da im ne smeta dolazak investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Mi samo hoćemo pristup poljoprivrednom zemlji­štu pod istim uslovima kao najveća agroindustrij­ska korporacija iz Abu Dabija", navodi se u odgovoru Asocijacije "Vojvodina agrar" i "Klu­ba 100P plus" Ministarstvu finansija Srbije.

Inače, ta dva udruženja juče su odgovorila ministru Dinkiću na pitanja koja im je postavio reagujući na optužbe da je ponizio domaće poljoprivrednike dogovorivši da 25.000 hektara zemljišta u Srbiji bez tendera ustupi šeiku Muhamedu bin Zajedu al Nahjanu.

Elem, na Dinkićevo pitanje da li su se osećali poniženo kada su sva propala imanja tenderom prodata onima koji su ih upropastili, paori okupljeni u "Vojvodina agraru" i Klubu 100P plus su odgovorili:

"Da, osećali smo se poniženo, godinama govorimo o tome, a vi ste godinama u vlasti i ne čujete šta mi govorimo jer ne čujete ponižene građane, i to ne samo seljake. Te tendere je kreirala i sprovodila baš Agencija za privatizaciju na čijem ste vi čelu, ministre Dinkiću, šest godina. Na tenderima ste obmanjivali kupce jer niste državnu zemlju stavljali na licitaciju kako vas obavezuje Zakon o poljoprivrednom zemljištu da svi, i mi i šeici, možemo pod istim uslovima doći do nje, nego su je besplatno koristili oni koji su na vašim tenderima kupovali kombinate, a nisu znali šta kupuju. Da li su uslovi za one koji mogu da kupe imanja bili takvi da smo mi seljaci mogli kupiti ta imanja? Ne, kupovao ih je Šarić a vi niste imali pojma?", odgovaraju poljoprivrednici, dodajući da javni tender nije bio garancija uspeha za ta gazdinstva, ali uslovi za one koji mogu da konkurišu za tender jesu. Na pitanje da li je cena od 150 miliona evra za 100 odsto vlasništva u kombinatima niska, udruženja poljoprivrednika su Ministarstvu sugerisala da objave tender pa će znati da li je niska ili nije.

"Kad oprostite sve dugove kombinatima, a državno zemljište po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu stavite na licitaciju, raspišite tender i videćete ko je i koliko spreman da plati", odgovaraju udruženja "Vojvodina agrar" i "Klub 100P plus", ocenjujući da je cena od 250 evra po hektaru za godišnji zakup zemljišta niska jer su to najbolja zemljišta koja Srbija ima, velike parcele i table.

"Mi do takvog zemljišta ne možemo ni da dođemo jer ne sprovodite Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a za takvo zemljište plaćamo zakup i više od 500 evra jer naš posao i život zavise od zemlje", navodi se u dopisu Ministarstvu finansija.

Na najavu iz tog ministarsva da bi investitor iz Abu Dabija uložio 100 miliona evra da se 25.000 hektara pokrije sistemima za navodnjavanje i savremenom mehanizacijom, udruženja poljoprivrednika su konstatovala da svaki povrtar i voćar investira svake godine 4.000 evra po hektaru, a i ratari u dve ili tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: