Stopirano na hiljade penzija

Podugačak je spisak razloga zbog kojih neki više neće dobijati penzije.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 23.10.2012.

12:34

Default images

Udovice koje su uprkos muževljevoj penziji zarađivale po koji dinar ”sa strane”, penzioneri koji nisu dostavili obaveznu potvrdu o životu, umetnici koji nisu uspeli da dokažu da su se izdržavali samo od svog talenta, našli su se na spisku ”izbrisanih” korisnika Fonda PIO.

Tako je, samo u prošloj godini, ukupno obustavljeno 83.964 isplata penzija. Većina je stopirana jer su vlasnici penzija u međuvremenu preminuli, ali za svaki šesti pocepani ček kriv je - ”nesporazum”.

"Trenutno se najviše rešenja o obustavi penzije daje studentima koji dobijaju porodičnu penziju", objašnjava Jelica Timotijević iz Fonda PIO.

"Do toga dolazi jer nam mnogi studenti ne dostavljaju potvrde o redovnom školovanju u predviđenom roku, iako ih na to zakon obavezuje. Čim dostave dokaze, nadoknadimo im zaostatak novca koji nisu primali dok su imali privremeno rešenje o obustavi i nastavimo sa redovnim isplatama penzija".

U Direkciji Fonda PIO računaju da je u prošloj godini ”po automatizmu” stopirana isplata 72.122 penzije jer su njihovi korisnici preminuli. Ipak, osim ovih obustava, novac je prestao da se šalje na još 11.842 adresa. A, razlozi su bili različiti.

"Isplata se prekidala u slučaju kada se pokaže da je invalidski penzioner istovremeno primao i platu i penziju", dodaje Timotijevićeva.

"I porodična penzija se ukidala kada se dokaže da je taj penzioner imao honorarni posao i zarađivao više od polovine prosečne republičke zarade, a nije se odrekao primanja svoje udovice ili udovca".

Čekovi se, dodaju u Fondu, ne dostavljaju ni onim penzionerima koji nisu na vreme doneli obaveznu potvrdu o životu, a i svima kojima je rešenje o penziji dovedeno u pitanje naknadnim revizijama. Poslednja kontrola odnosila se na članove kulturno-umetničkih društava.

U vanrednoj kontroli, Fond je posumnjao da su mnoga rešenja doneta na osnovu ”tanke” dokumentacije, pa je ovim penzionerima dao nalog da je dopune. Onima koji to nisu učinili obustavljena je isplata, a u Fondu sabiraju da je takvih lane bilo tačno 717.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: