"Subvencije nisu u blokadi"

Nagomilani stari dugovi u Ministarstvu poljoprivrede stigli su na naplatu i blokirali račun, pa je dovedena u pitanje isplata subvencija poljoprivrednicima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.10.2012.

13:03

Default images

Takođe je ugrožen normalan rad svih službi ministarstva, saopšteno je danas.

Međutim, isplata subvencija za poljoprivredu vrši se sa posebnog računa za isplatu subvencija koji nije blokiran, a isplata sredstva po izvršnim rešenjima po osnovu prinudne naplate vrši se sa računa budžeta Republike Srbije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija i privrede.

Kako je objašnjeno, sredstva za subvencije ne mogu biti predmet blokade, i to prema Zakonu o platnom prometu (član 48, stav šest).

"U toku 2012. godine, izvršeno je 1.137.061.235,36 dinara ka Ministarstvu poljoprivrede. Na dan 19.10.2012. godine obaveze po nalozima iz prinudne naplate (sa kamatom, troškovima i tarifom Narodne banke Srbije) iznose 208.564.535,26 dinara", navode u Ministarstvu.

Kako je istaknuto, nalozi se izvršavaju u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu. Ranije danas saopšteno je da: "Bivši ministar Saša Dragin, ali i njegov naslednik Dušan Petrović, ostavili su dugove koji se prinudno naplaćuju blokadom računa Ministarstva poljoprivrede".

Kako je upozoreno, subvencije poljoprivrednicima koje je usvojila aktuelna Vlada Srbije, a najveće su u poslednjih 25 godina, kasne i zbog toga postoji bojazan da neće moći da se sprovede jesenja setva po planu.

Ministarstvo poljoprivrede je na osnovu prinudne naplate duga po sudskim rešenjima, od početka godine do danas ukupno platilo 1,2 milijarde dinara, a juče je na naplatu stigao i novi iznos od 204 miliona dinara.

"Naplata ovako velikih dugova u kratkom roku putem iznenadnih blokada računa Ministarstva remeti normalno poslovanje i usvojene planove, a pre svega isplatu subvencija koje su obećane poljoprivrednicima i koje je Vlada Srbije usvojila u cilju podizanja poljoprivredne proizvodnje naše zemlje", upozorili su u Ministarstvu.

Kako je precizirano, 2008. godine, na osnovu Uredbe o isplati sredstava nekomercijalnim gazdinstvima, Ministarstvo je trebalo da isplati po 40.000 dinara poljoprivrednicima, ali se po nalogu ministra Saše Dragina isplaćivalo duplo manje, odnosno 20.000 dinara po gazdinstvu.

"Posle toga, ovaj problem nije rešen od strane ministra Dušana Petrovića pa se danas obavlja prinudna naplata dugovanja. I ne samo to, naplaćuje se i velika svota novca sudskih troškova i advokatskih usluga koji slede po donetim sudskim rešenjima", istaknuto je u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je procenilo da će ukupan iznos prinudnih izvršenja dostići dodatnih 1,5 do dve milijarde dinara tokom 2013. godine, što će u pravom smislu reči blokirati normalan rad Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako je poručeno, "Ministarstvo će u koordinaciji s Vladom Srbije pokušati da reši ovaj veliki problem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: