Dokapitalizacija Komercijalne banke

Vlada Srbije bi u četvrtak, 18. oktobra trebalo da donese odluku o kupovini 3,3 miliona akcija Komercijalne banke.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2012.

14:18

Default images

Ta operacija formalno će biti obavljena 30. oktobra i za te namene je u budžetu obezbeđeno 11,57 milijardi dinara ili nešto više od 100 miliona evra, piše NIN u novom broju.

"Da država nije iskoristila pravo na dokapitalizaciju, njen formalni udeo bi se do kraja godine smanjio sa 42,6 na 27,46 odsto, a većinski vlasnici Komercijalne banke bi postali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodna finansijska korporacija iz Vašingtona (IFC), nemački DEG i švedski Swedfund. Te četiri institucije bi 1. januara 2013. imale kontrolni paket od 51,54 odsto kapitala. Da budemo do kraja jasni: od toga bi najveću štetu imala upravo država“, rekao je za novi broj NIN-a predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Ivica Smolić.

Na opasku da ima stručnjaka koji misle da bi država trebalo da proda svoje vlasništvo u domaćim bankama, Smolić je izrazio uverenje da će, ako država ikada odluči da privatizuje Komercijalnu banku, prodajom njenih akcija uspeti da zaradi više nego što je uložila u njihovu kupovinu.

On je negirao da je ikada postojala stvarna namera Dojče banke da preuzme Komercijalnu banku i naglasio da će odluku o privatizaciji doneti akcionari, pre svega Vlada Srbije, EBRD i IFC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: