Dinkić: Biće vraćene pare za struju

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će svim gradđnima biti vraćen novac u iznosu nepravilno zaračunatog PDV za septembarski račun za struju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.10.2012.

10:13

Default images

Dinkić je rekao da je pravnoj službi ministarstva naložio da pripremi odluku koja će omogućiti da "Elektroprivreda Srbije" svim građanima, uz naredni račun, vrati iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru, u vreme kada povećana stopa PDV nije bila na snazi.

On je u izjavi za "Novosti" najavio da će se o ovome izjasniti Vlada Srbije već na narednoj sednici.

Tako građani mogu da očekuju da će im kroz novembarski račun za utrošenu struju biti vraćen iznos za uvećani PDV, objasnio je Dinkić.

Zakon o PDV-u jeste definisao da visina stope koja će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno u ovom slučaju, kada je struja očitana.

Kako je očitana u oktobru, elektrodistribucije su primenile poresku stopu u skladu sa zakonom, napomenuo je ministar.

Međutim, nije pravedno da građani plaćaju viši porez za struju koju su trošili ranije samo zato što je obračun vršen u oktobru. Možda zakon nije najpreciznije predvideo taj prelazni period sa jedne na drugu poresku stopu. Otud i ovakva moja odluka, dodao je Dinkić.

On je rekao i da ta inicijativa ministarstva neće biti na štetu "Elektroprivrede Srbije" jer će za taj iznos i elektrodistribucije biti u obavezi da uplate manji iznos poreza budžetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: