Šta kažu najveći srpski dužnici

Bankari, rudari, metalurzi, oružari ali i mediji, fudbalski klubovi - milioni dinara koji pripadaju državi za porez i dalje su zarobljeni u ovim preduzećima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.10.2012.

16:13

Default images

Šest milijardi dug je giganta u industriji nameštaja Simpa, jedne od retkih firmi sa liste dužnika voljnih da pričaju za medije.

"Po tim dokumentima, obaveze Simpa koje su navedene u spisku dužnika poreske uprave srbije nalaze se u stanju mirovanja i to do okončanja privatizacije i one će biti namirene iz prodaje državnog udela u Simpu. To je dug iz prošlosti i zapravo više od polovine tog iznosa je rezultat obračunate kamate", kaže Jelena Ćetković iz Simpa.

Poreska uprava time je nastavila praksu započetu u januaru, ali ovoga puta bez imena pojedinaca koji duguju zbog zaštite podataka o ličnosti. Ipak, dalje od liste danas - nije moglo. Ni novo rukovodstvo Poreske uprave nije mnogo komunikativnije od svojih prethodnika. Za B92 nisu uspeli da obezbede sagovornika o 500 najvećih dužnika za porez u Srbiji. Tako i dalje ne znamo koja je strategija za naplatu Poreske uprave od najvećih dužnika.

Za razliku od velikih dužnika za koje nema jednostavnog rešenja, mali privrednici znaju šta mogu da očekuju kad je u pitanju porez.

"Nedopustiva je diskriminacija koju država u kontinuitetu vrši tako što diskriminiše svoje najlojalnije privrednike i građane koji redovno ispunjavaju sve svoje obaveze. Na drugoj strani vodi socijalni program preko velikih firmi, preduzeća, amnestirajući ih od njihovih poreskih obaveza samo iz jednog jedinog razloga - da što bezbednije i lagodnije odvlada svoj mandat i ostvari svoje privatne i druge interese ", kaže Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Knežević upozorava i da ako se ne poboljša naplata poreza, ceo koncept budžeta može doći u pitanje. Više o poreskim neplatišama možete čitati na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: