Preduzeća rade iako duguju za porez

Neki od najvećih dužnika Poreskoj upravi su aktivna preduzeća, mnogi od njih imaju objašnjenje zašto je nastao taj dug i žašto ga ne plaćaju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2012.

14:06

Default images

Posle četiri banke koje se nalaze u stečaju – Beobanka s dugom od 28 milijardi, Investbanka duguje 21,1 milijardu, Astra banka 18,2 mnilijarde, a Beogradska banka 15,3 milijarde dinara, među najvećim dužnicima koje je Poreska uprava Srbije objavila na svom spisku nalazi se i Rudnik uglja Resavica sa dugom od 10,24 milijarade dinara.

Ovaj rudnik koji ima više od 4.000 zaposlenih ujedno je i jedan od najvećih gubitaša u Srbiji.

Subvencije koje dobija od države omogućavju ovom rudniku da preživi. Od 2009. pa do 2011. godine samo na subvencije za Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica dato je 57 miliona evra. Međutim, glavni razlog zašto ovo preduzeće ne izmiruje dug po osnovu poreza jeste da se nalazi u restrukturiranju. To znači da je zakonski oslobođeno plaćanja poreza.

Iza Ju Es stila Srbija, sada Železare Smederevo s dugom od 6,4 milijardi dinara, nalazi se još jedno preduzeće koje radi – Simpo iz Vranja koje duguje šest milijardi dinara.

Na pitanje zašto Simpo ne plaća dug, Bora Milačić, član Upravnog odbora Simpa, još ranije je odgovori da je odlukom Vlade Srbije taj dug zamrznut sve do prodaje državnog udela u tom preduzeću.

“Tender za prodaju akcija države je u pripremi, a dugovanja prema Poreskoj upravi će biti naplaćena iz prihoda ostvarenih privatizacijom državnog dela u Simpu”, rekao je Milačić i dodao da to preduzeće tekuće obaveze izmiruje na vreme.

I Radio-televizija Srbije ima dug prema Poreskoj Upravi koji je reprogramirala ali nije izmirila sve obaveze po tom osnovu pa je i dalje na listi najvećih dužnika.

Kako su ranije objavili Sindikati ove kuće u pismu Vladi, porez ne plaćaju jer samo 30 odsto domaćinstava plaća pretplatu. "Zaposleni su svesni da se već mesecima sa krajnjim naporom obezbeđuju sredstva za plate i zato tražimo odlaganje plaćanja svih poreza državi dok država ne ispuni svoj deo obaveza i obezbedi dovoljno i stabilno finansiranje javnog servisa", piše u pismu sindikata.

Među aktivnim firmam koje i dalje duguju za porez nalazi se i PKB koji ima oko 2.000 zaposlenih i Zastava oružje sa nešto više od 2.000 radinka.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da Poreska uprava mora da sprovodi zakon i da naplati sve dugovanja jer se u suprotnom stvara diskriminacija.

"Jer neko plaća a neko ne. Onda onaj koji ne plaća upotrebi taj novac za neke druge svrhe. Kod nas je visoka inflacija tako da svako odlaganje može da donese korist onom ko ne plaća. A često oni koji ne plaćaju redovno porez dobijaju poreske olakšice. Sem toga neplaćanjem poreza se ruši pravni poredak", kaže Kovačević, navodeći da je potrebno da se Poreska uprava profesionalizuje i depolitizuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: