Dragutinović: Dinar je potcenjen

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Diana Dragutinović ocenila je da je dinar u ovom trenutku potcenjen.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.10.2012.

13:14

Default images

"Ne znam na osnovu kojih računica je (američki ekonomista nobelovac Pol Krugman) zaključio da je dinar precenjen, jer da je pogledao izveštaj NBS o inflaciji video bi upravo obrnuto - da je kurs u ovom trenutku verovatno potcenjen", rekla je ona.

Dragutinovićeva je precizirala da je kvartalnom izveštaju NBS o inflaciji postoji grafikon koji se zove "jaz deviznog kursa" i koji prikazuje trenutno odstupanje kursa od neke ravnotežne putanje, koji pokazuje da je kurs u ovom trenutku verovatno precenjen.

Viceguvernerka NBS je rekla da se potpuno slaže sa američkom nobelovcem Krugmanom da srpskoj privredi ne odgovara fiksni kurs.

"Jako je teško imati fiksni kurs u zemlji koja ima u veoma dugom roku veliki deficit platnog bilansa, što znači da zahteva uvek priliv kapitala", rekla je Dragutinovićeva.

Ekonomista Jurij Bajec je istakao da se slaže sa Krugmanom da je fleksibilan devizni kurs manje loše rešenje od fiksnog kursa ili uvodjenja evra.

"Držanje domaće valute omogućava vam da obezbedite moćan element ukupne ekonomske politike pomoći kojeg možete da prilagodjavate situaciju realnom stanju", rekao je Bajec, koji je prifesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: