Nemačka hoće da pomogne Železnici

Nemačka je zainteresovana za razvoj srpske železnice kako bi se omogućio brži transport robe ka Turskoj, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja Srbije.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 03.10.2012.

15:23

Default images

O razvoju železnice, Koridoru 10 i Dunavskoj strategiji razgovaralo se na sastanku delegacije Ministarstva privrede Namečke sa ministrom saobraćaja Srbije Milutinom Mrkonjićem u Beogradu.

Direktor odeljenja za proširenje EU, Jugoistočnu Evropu i Tursku u nemačkom Ministarstvu privrede Helge Tolksdorf kazao je da je strateški izazov za Nemačku ekonomska razmena sa Turskom i brži transport robe preko Srbije i Bugarske.

"U nemačkoj železnici imate dobrog partnera, spremnog da pomogne kako bi Koridor 10 bio atraktivna železnička saobraćajnica", kazao je Tolksdorf.

Predstavnici nemačke delagacije pokazali su i posebno interesovanje za izgradnju pruge od Pančeva do Vršca i modernizaciju železničkih stanica, koje bi trebalo da postanu mali poslovno-trgovački centri.

Ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić kazao je da je za modernizaciju železnice u Srbiji potrebno oko četiri milijarde evra, a da su za realizaciju tog posla potrebna bar dva mandata vlade.

"Postoji veliko interesovanje međunarodnih banaka (za finansiranje tog projekta) i tu nemamo probleme, ali ih imamo oko likvidnosti našeg budžeta. U svakom slučaju nećemo stati to su naši prioritetni poslovi", kazao je on.

Mrkonjić je kazao i da oko realizacije poslova na železnici postoji dobra tradicija nemačko-srpske saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: