Nuklearke u Srbiji posle 2015?

U Srbiji će se od 2015. preispitivati odluka o moratorijumu na izgradnju nuklearnih elektrana u našoj zemlji, izjavio je predsednik SANU Nikola Hajdin,

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.10.2012.

12:34

Default images

Hajdin je rekao da taj moratorijum ne sprečava susedne države da koriste postojeće i planiraju gradnju novih takvih postrojenja.

Korišćenje nuklearnih elektrana je bezbednije od drugih postrojenja za dobijanje energije, istaknuto je u SANU na skupu "Čovek i životna sredina".

"Bezbednost rada nuklearnih elektrana, a posebno bezbedno skladištenje i trajno odlaganje nuklearnog otpada, bitni su faktori pri odlučivanju da li će Srbija graditi sopstvene ili zajedničke nuklearne elektrane u susednim državama", rekao je Hajdin.

Pored neophodnog daljeg razvoja mreža termoelektrana i hidroelektrana imperativ postaju, prema njegovim rečima, nove tehnologije čiji je cilj da znaćajno povečaju učešće obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom bilansu.

On je rekao da se na početku trećeg milenijuma čovečanstvo suočilo sa povećanim potrebama za energijom, kao i posledicama po životnu sredini, kao rezultat proizvodnje različitih vidova energije neophodnih da bi se te potrebe zadovoljile.

"Dok s jedne strane intezivan tehnološki razvoj i rast životnog standarda zahtevaju sve veću potrošnju energije, s druge strane gotovo trećina čovečanstva ne koristi blagodeti električne energije", istakao je Hajdin.

U našoj zemlji je donet moratorijum na izgradnju nuklearki i učešće u nuklearnim projektima do 2015. godine. Slične moratorijume su uvele i mnoge druge zemlje nakon nesreće u Černobilu u Ukrajini u aprilu 1986. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: