Jelašić savetuje Dinkića

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio da mu se od sutra u Ministarstvu priključuje Jelašić koji će biti savetnik za bankarski sistem.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

10:46

Default images

Jelašić će zadržati funkciju na kojoj je sada u Madjarskoj, ali će dolaziti svakog meseca u Beograd, i postojaće stalna komunikaciju posredstvom elektronske pošte, objasnio je Dinkić u intervjuu Blicu.

Ministar Dinkić ocenio je da će budžetski deficit u idućoj godini biti prepolovljen, a da će u 2015. iznositi svega jedan odsto i dodao da se u poslednjih mesec dana interesovanje za ulaganja u Srbiju naglo povećalo.

"Ministarstvo finansija je već poslalo striktne okvire budžeta u 2013. godini svim ministarstvima, koji predvidja da se budžetski deficit prepolovi. Osim toga, završavamo rad na srednjoročnom planu strukturnih reformi koji predvidja mere koje će dovesti do obaranja deficita na svega jedan odsto u 2015. godini i do značajnog smanjivanja javnog duga", izjavio je Dinkić.

On je objansio da će, uz do sada preduzete mere, doći i do kresanja subvencija i budžetskih kredita i to za šest milijardi dinara. Biće donet i zakon prema kome će proces restuktuiranja državnih preduzeća morati da bude okončan najkasnije do 30. juna 2014. godine. Do tada će sve državne kompanije koje sada dobijaju subvencije iz budžeta morati da nadju strateške partnere ili da postanu samoodržive na tržištu, precizirao je Dinkić.

On je dodao da će nakon usvajanja budžeta za 2014, kada se očekuje da BDP počne da raste, prekobrojni u državnoj administraciji biti poslati na tržište. Govoreći o većem interesovanju za ulaganja u Srbiju u poslednjih mesec dana, ministar finansija i privrede je najavio potpisivanje nekoliko velikih ugovora već do kraja godine.

Precizirao je da je u pitanju investicija italijanskog konzorcijuma od 1,8 milijardi evra u najveći solarni park u Evropi, ali i da se očekuje potpisivanje ugovora sa nekoliko poznatih kompanija iz EU, Rusije, Amerike, a prvi put se ozbiljno pregovara i sa ozbiljnim invetsitorima iz Abu Dabija i Kuvajta.

"Naš cilj je da Srbija postane najkonkurentnija zemlja u regionu za privlačenje investijcija", rekao je Dinkić, podsećajući da je već ukinuto 138 parafiskalnih nameta. On je uveren da će MMF povoljno oceniiti predlog budžeta za 2013. godinu i da je Srbija već sada spremna za razgovore o novom aranžmanu sa MMF, ali da "nema nameru da ih požuruje" i da "smo već dokazali da možemo da se finansiramo i bez pomoći MMF".

On je podsetio da su naše evroobveznice pre nekoliko dana vrlo lako prodate za milijardu dolara, jer je tražnja bila čak za 4,3 milijarde dolara. Podsetio je takodje da je dogovoren kredit od Rusije od milijardu dolara, a da je u planu da do kraja godine budu ispregovarani i povoljni dugoročni krediti sa Kinom za izgradnju autoputeva u iznosu od 850 miliona dolara.

Na pitanje zašto je ukinuto samo sedam agencija, Dinkić kaže dobrim delom i zbog toga što su iz EU sugerisali i lobirali da se zadrži deo birokratije i agencija koje su često formirane uz njihovu pomoć u prethodnom periodu.
Dodao je, takodje, da je URS ispunio predizborno obećanje o departizaciji i zabranio svim funkcionerima stranke da se kandiduju za direktore javnih preduzeća, kao i za druga profesionalna postavljenja u republici.

On je najavio da će od sutra na javnoj raspravi biti nacrt zakona o javnim pruzećima koji je dobio dobre ocene Fiskalnog saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: