EU: Vetroelektrane kao 39 nuklearki

Instalisani kapacitet vetroelektrana u EU premašio je 100 gigavata, što odgovarana energiji dobijenoj iz 39 nuklearnih elektrana.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.09.2012.

18:10

Default images

Ovaj podatak je objavio evropski savez za energiju vetra (European Wind Energy Association - EWEA), uz upozorenje na finansijske rizike, koji ugrožavaju dalji rast te grane.

Instalisana snaga vetroelektrana, prema EWEA, rasla je za oko deset gigavata godišnje. Istim tempom trebalo bi da raste i ove godine, dok su izgledi za sledeću godinu neizvesni. Direktor EWEA Kristijan Kjaer upozorava da ima mnogo političke nesigurnosti.

Taj sektor ima probleme jer su banke skratile otplatu kredita i povećale troškove kretiditaranja, dodao je Kjaer. Na to se nadovezuje i evropska dužnička kriza, koja je uslovila oštra kresanja vladinih davanja i promene u politici finansiranja obnovljivih izvora energije.

Većinski deo elektrana na vetar čine elektrane na kopnu. Prema proceni, troškovi za instalaciju elektrana na moru se kreću oko tri do četiri miliona evra za megavat, dok je u slučaju elektrana na kopnu, to 1,2 do 1,4 miliona evra. EU je utvrdila da do 2020. godine petina potrošnje energije treba da potiče iz obnovljivih izvora, podsetio je Rojters

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: