"Prvo kontrola stečajnih upravnika"

Ministarstvo finansija i privrede sprovešće reformu i modernizaciju poreskog sistema i Poreske uprave koja će omogućiti uprošćavanje poreskih procedura.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

14:02

Default images

Pored toga, reforme će obezbediti i dostojan tretman poreskih obveznika, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Dinkić je istakao da je Srbija sada na 143. mestu od 183 zemlje u svetu po jednostavnosti plaćanja poreza i u našoj zemlji porez se godišnje plaća 66 puta, a, recimo, u Švedskoj samo dva puta.

Naš cilj je da se Srbija popne na makar 50 mesto na toj listi i da se plaćanje poreza pojednostavi, rekao je on.

Uvidom u stanje na terenu ustanovljeno je da ljudi u poreskim upravama sede na tonama papira, bez arhiva i da je situacija apsolutna katastrofa, istakao je Dinkić napominjući da će informacioni sistem Poreske uprave biti kompletno modernizovan.

"Poreska uprava je kičma države, bez dobre i moderne Poreske uprave ni država ne može da funkcioniše", kazao je on i najavio da će biti eliminisane sve nepotrebne procedure, a do 30. juna 2014. svi poreski obveznici podnosiće elektronske poreske prijave.

Dinkić je najavio da će se od Nove godine unakrsno proveravati prihodi i imovina poreskih obveznika po grupama, a prva ciljna grupa biće stečajni upravnici "koji neefikasno obavljaju svoj posao, a imaju visoke honorare".

On je kazao i da će 9. oktobra biti raspisan nepristrasan javni konkurs za izbor direktora svih filijala poreske uprave i taj proces biće završen do kraja godine.

Lako otklonjivi nedostaci u poreskom sistemu biće ispravljeni do kraja godine, a zatim će se krenuti u sistemske promene i uvodjenje elektronske komunikacije do kraja 2014., rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: