Rafove puni samo profit

Jeftinijeg ulja iz robnih rezervi nema nigde. Ni trgovcima, a ni proizvođačima se očigledno ne žuri da podmire potrebe tržišta, jer im se to i ne isplati.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 27.09.2012.

10:21

Default images

S druge strane, i država se nije baš potrudila da rafove napuni deficitarnim namirnicama.

Intervencije Robnih rezervi nisu dale nikakve rezultate. Država, naime, očigledno nema mehanizma kojim bi privolela trgovce da uzimaju takve namirnice.

Ni u uslovima ozbiljne krize i nestašice namirnica, država ne može da obezbedi neki sigurniji kanal snabdevanja tržišta, koji bi imao obavezu da isporučuje deficitarne proizvode.

Veliki trgovinski lanci poslednjih dana dobijali su, kažu, u dva navrata dnevno jeftinije ulje od 142 dinara, i šećer od 95, ali tražnja je i dalje visoka i, tvrde, roba plane. Za petnaestak minuta prodalo bi se i po 30 kartona ulja, jer nije ograničena prodaja, pa su mnogi potrošači kupovali i po 10 i 15 flaša. Istovremeno, ulje se pojavilo na pijačnim tezgama po ceni od 180 do 210 dinara. A mali trgovci se za jeftinije ulje nisu ni interesovali.

U prodavnicama u Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši još nije stigao ni litar ulja, niti kilogram šećera iz robnih rezervi. Jeftinijeg jestivog ulja nema ni u Užicu, ali ga zato trgovci nude po ceni od 170 do 185 dinara.

"U celom Zlatiborskom okrugu ulje i šećer su stigli u objekat „Madžija“ na Zlatiboru, u količini od 70 litara i 50 kilograma", kaže za Novosti Suzana Đoković, načelnik Tržišne inspekcije Užica.

U prodavnicama „Merkatora“ u Užicu, Bajinoj Bašti i Požegi do sada je dopremljeno samo po 500 kilograma šećera iz robnih rezervi. Prema dnevnom pregledu nabavki, građani Zlatiborskog okruga ne mogu očekivati ni ove sedmice da u njihove prodavnice stignu ulje i šećer iz robnih rezervi.

Ovih namirnica nema ni u slobodnoj prodaji u Požegi, jer su proizvođači u iščekivanju novih cena obustavili isporuke.

Prošle godine su nestašice šećera omogućile da na „mala vrata“ stignu poskupljenja. Ove godine je isto sa uljem. Ako je u proizvodnji ove namirnice, kako tvrde uljari, problem bio u sirovinama, kako je moguće da na rafovima ima zejtina, ali po ceni od 160 do 190 dinara.

To što sirovina ima samo za "skuplje proizvode“ ukazuje na spekulacije i sa količinama i sa cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: