Mnogi traže kredite za likvidnost

Za nepunih mesec dana firme su podnele nekoliko hiljada zahteva u vrednosti nešto većoj od 300 miliona evra za dobijanje subvencionisanih kratkoročnih zajmova.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 27.09.2012.

00:11

Default images

Među privrednicima, bar prema podacima ovdašnjih poslovnih banaka, vlada veliko interesovanje za kratkoročne zajmove za likvidnost, pišu Novosti. Za nepunih mesec dana koliko su ovi krediti operativni, firme iz Srbije podnele su nekoliko hiljada zahteva u vrednosti nešto većoj od 300 miliona evra.

"Novca za subvencije ovih zajmova, a koje pomaže država, ima dovoljno", kažu za „Novosti“ u nadležnom Ministarstvu finansija. Dodaju i da je logično da banke kažu da kredite neće davati nelikvidnim preduzećima.

"Kapital je njihov, oni određuju kriterijume po kojim će zajmove odobravati, jer, u krajnjem slučaju, na njima je i rizik ukoliko određena pozajmica postane problematična", kažu u Ministarstvu.

Prema preliminarnim podacima, trenutno je najviše podnetih zahteva kod Sosijete ženeral banke i to u vrednosti od oko 85 miliona evra. Ova banka je već odobrila 72,3 miliona evra subvencionisanih zajmova. Na drugom mestu je Inteza sa 72 miliona evra, a treća - Komercijalna banka kojoj su firme podnele 570 zahteva u vrednosti od 65 miliona evra.

Slede Erste banka sa 50 miliona evra, Hipo-Alpe-Adrija banka sa 27 miliona evra...

Krediti se prema Uredbi Vlade Srbije odobravaju na 18 meseci, od čega je prvih pet meseci grejs period, a tokom preostalih 13 meseci se otplaćuje ostatak duga. U toku grejs perioda se plaća samo kamata. Krediti za održavanje likvidnosti i finansiranje obrtnih sredstava se odobravaju u dinarima, kao i uz primenu valutne klauzule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: