Đin: Požurite sa potvrdom kredita

Vlada bi trebalo što pre da potvrdi da je i dalje zainteresovana za deo kredit od 10 milijardi dolara koji Kina daje za 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Srbija

Izvor: Beta, NIN

Sreda, 26.09.2012.

16:08

Default images

Ovo je rekao potpredsednik kineske državne mašinsko-energetske korporacije (CMEC) Čunšeng Đin.

Đin je za najnoviji broj NIN-a rekao da će taj stav preneti i premijeru Srbije Ivici Dačiću.

"Prethodna vlada je već aplicirala za taj novac i to za izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac, ali je potrebno da to uradi i nova vlada. I mnoge druge zemlje su zainteresovale za preferencijalni kredit Kine, pa bi Srbija, ukoliko i dalje smatra da je ovo važan projekat, trebalo da požuri", upozorio je Đjin.

Kompanija CMEC već radi revitalizaciju blokova B1 i B2 termoelektrane Kostolac u vrednosti od oko 330 miliona dolara, koje je Srbija dobila od kineske EKSIM banke na 20 godina, sa pet godina počeka i fiksnom godišnjom kamatnom stopom od tri odsto.

Srbija bi, prema najavi Đina, i kredit za izgradnju novog bloka u Kostolcu, kapaciteta 350 megavata, čija se vrednost procenjuje na 710 miliona dolara, dobila pod istim, povoljnim uslovima i to bi, posle 30 godina zastoja, bilo prvo novo izgradjeno elektroenergetsko postrojenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: