Sela "privremeno nenastanjena"

Od 4.600 sela u Srbiji, u 86 odsto njih beleži se pad broj stanovnika, tako da u 702 naselja Srbiji ima manje od 100 stanovnika.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

15:39

Default images

U selima ima 50.000 napuštenih kuća, a na 145.000 njih piše "privremeno nenastanjeno".

O tom problemu će biti reči na radnom sastanku koji će 28. septembra u Beogradu organizovati Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Privredna komora Srbije (PKS).

Organizatori upozoravaju da će "za 15 godina 700 sela ostati bez stanovnika, a za još jednu deceniju njih 500 - ukratko za 15 do 20 godina nestaće 1.200 sela", navedeno je u pripremljenom materijalu.

Takav trend, kako je istaknuto, može biti sprečen nizom mera, među kojima su hitno donošenje strateških dokumenata lokalnog i seoskog razvoja u svakoj sredini sa jasno definisanim ciljevima i merama za njihovo ostvarivanje.

Treba izabrati i proizvodne programe prilagođene pirodnim uslovima i tradiciji proizvođača, iznaći potreba finansijska sredstva pre svega iz opštinskih prihoda, kao i pristupiti izradi pilot projekata u zemljoradničkom zadrugarstvu koji se odnosi na novi model zadruge, ističu u Odboru za selo SANU.

Uvodno obraćanje imaće predsednik PKS Miloš Bugarin, predsednik SANU Nikola Hajdin i predsednik Odbora za selo SANU Dragan Škorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: