Nećemo graditi komercijalne stanove

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da država više neće graditi stanove za prodaju.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 26.09.2012.

13:43

Default images

"Kao ministar finansija ne mislim da dajem novac za izgradnju stanova, već ćemo davati subvencije za tražnju, odnosno za kupovinu stanova", rekao je on.

Dinkić je napomenuo da će država graditi samo socijalne stanove, ali ne i komercijalne stanove, jer to treba da rade privatni investitori.

Tokom mandata presthodne vlade, država je u Beogradu finasirala izgradnju dva stambena naselja - na mestu bivše kasarane "Stepa Stpanović" na Voždovcu sa 4.600 stanova i u novobeogradskoj ulici Ivana Ribara sa 707 stanova.

Bržim izdavanjem dozvola pokrenuti privredu

Dinkić je rekao da je jedan od prioriteta da se izmenama postojećih zakona pojednostave procedure i skrati vreme za izdavanje građevinskih dozvola kako bi se pokrenula privredna aktivnost u Srbiji.

Dinkić je rekao da je sada prosečno vreme za izdavanje dozvola oko 280 dana što nas svrstava na dno svetske lestvice, ukazavši da je to neophodno promeniti.

Ministar je napomenuo da je izdavanja građevinskih dozvola najgore uređena u našem ekonomskom sistemu, zbog čega smo u izveštaju Svetske banke "Duing biznis" što se tiče toga na 175. mestu od ukupno 183 zemlje.

Kako je Dinkić objasnio, pojednostavljivanje procedura i skraćivanje vremena za dobijanje dozvola, to je jednostavnije nego poreska reforma sistema naknada za uredjenje i korišćenje gradjevinskog zemljišta.

Poresku reformu naknadu za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, kao i poresku reformu na imovinu i paušalno oporezivanje moguće je, prema njegovim rečima, kompletno sprovesti tek naredne godine.

On je rekao da podržava ideju da se naknada za korišćenje i uređenje gradskog građevinskog zemljišta konvertuje u drugačije oporezivanje imovine pravnih lica.

"Smatram da treba ukinuti naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, ali zato uvesti adekvatno oporezivanje imovine pravih lica", naglasio je Dinkić.

On je dodao da se trenutno porez na imovinu pravnih lica plaća na nerealnu osnovicu, što je u mnogim slučajevima ispod tržišne vrednosti preduzeća.

Dinkić je kazao da jedan od lokalnih prihoda koji bi mogao da bude promenjen, kada bude ukinuta naknada za korišćenje zemljišta, je i reforma paušalnog oporezivanja, jer osnovica nije dobra i preterano je niska za neke delatnosti, na primer advokatske.

Ministar je ukazao i da lokalne samouprave propisuju visoke naknade za uredjenje građevinskog zemljišta, koje ne odgovaraju stvarnim troškovima, što poskupljuje gradnju, pa su cene veće nego što bi trebalo da budu.

Najavljen novi zakon o javnim preduzećima

Ministar finansija najavio je donošenje novog zakona o javnim preduzećima i zakona o porezu na dobit preduzeća.

Dinkić je rekao da je namera da se novim zakonom o javnim preduzećima uredi rad tih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: