Italijani nam grade Prokop i put?

Delegacija Konzorcijuma Italija koju čini 10 italijanskih kompanija iz oblasti građevine želi da učestvuje u nastavku izgradnje železničke stanice Prokop.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.09.2012.

10:36

Default images

Ova stanica u Beogradu, prema najavam gradila bi se po modelu javno-privatnog partnerstva. A Italijani su zainteresovani i za gradnju autoputa Ruma - Šabac.

Investicioni fond tog konzorcijuma je na godišnjem nivou oko 300 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je juče razgovarao sa potecijalnim investitorima iz Konzorcijuma Italija, posle uvodnog sastanka realizovanog pre mesec dana u Beogradu.

Delegacija konzorcijuma predvođena predsednikom Linom Imeijem stigla je na drugi sastanak sa konkretnim predlozima o projektima koje bi želeli da realizuju, a oni se pre svega odnose na izgradnju "Prokopa" i deonice autoputa Ruma - Šabac.

Te firme su već aktivno učestvovale u izgradnji velikog tržnog centra u Inđiji. "Došli ste da radite, kako na izgradnji projekata, tako i u direktnim građevinskim radovima, pa se nadam da ćemo vrlo brzo pronaći zajednički interes i angažovati italijansku i srpsku građevinsku operativu na ovim projektima", istakao je između ostalog ministar saobraćaja.

Državni sekretar u ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica i pomoćnik ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Mirjana Trifunović saopštili su da je Master planom Srbije za narednih 15 godina planirano da se u infrastrukturu investira 22 milijarde evra.

Jedan deo ovih sredstava predviđen je za izgradnju projektne dokumentacije, pet milijardi evra prema procenama stručnjaka potrebno je za obnovu železnice, a na izgradnju projektne dokumentacije moralo bi da se uloži 200.000 evra.

Oni su italijansku delegaciju podrobno informisali o sredstvima koje Srbija povlači iz kreditnih linija od svetskih i evropskih finansijskih institucija, kao i na osnovu aktuelnih kreditnih aranžmana sklopljenih sa kineskim, češkim, ruskim, ajzerbedžanskim i kuvajtskim finansijskim partnerima.

Italijanska delegacija pokazala je interesovanje da investira u oblast energetike, a o potencijalnim poslovima o tome je razgovarala sa državnim sekretarom resornog ministarstva za energetiku Dušanom Mrakićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: