Otkupna cena mleka ide do 40 dinara

Dve mlekare su ove nedelje povećale otkupne cene sirovog mleka svojim dobavljačima dva do tri dinara po litru.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

09:52

Default images

Tako da će najviša otkupna cena sirovog mleka dostizati gotovo 40 dinara po litru.

Prema rečima direktora sirovinskog sektora Mlekare Subotica dr Gorana Stoparića, to je drugo ovogodišnje povećanje otkupne cene, a novi cenovnik, s cenama u rasponu od 23 do preko 39 dinara po litru, počinje da se primenjuje u ponedeljak, 1. oktobra.

On je precizirao da je ulaz sirovog mleka u Mlekaru 15 do 20 posto veći u odnosu na isti period prošle godine, uz napomenu da je ta proizvodnja bila zasnovana na proizvodnji stočne hrane u 2011.

Stoparić je rekao da je Mlekara „Subotica” u septembru otkupljivala u proseku dnevno 160.000 litara sirovog mleka.

Mlekara Subotica je jedina domaća mlekara s dozvolom za izvoz proizvoda na tržište Evropske unije, zajedno s „Imlekom” posluje u sklopu „Denjub fuds grupe” (DFG), pod kontrolom Investicionog fonda “Salford”.

Nedavno je i „Imlek” podigao otkupne cene sirovog mleka svojim dobavljačima.

U nedavnoj izjavi Tanjugu, direktorka za korporativne i regulatorne poslove DFG-a Svetlana Glumac najavila je da će nakon povećanja otkupne cene sirovog mleka biti razmatrano i poskupljenje krajnjih proizvoda.

"Početkom jula smo podigli otkupnu cenu sirovog mleka za naše farmere, a nakon tog povećanja usledilo je poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda, i to parcijalno, dinar do dinar i po, dok neki proizvodi tada nisu ni menjali cenu" , izjavila je Svetlana Glumac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: