Kinezi predlažu koncesiju

Kineska firma "Čajna Šendong internacional" ponudila gradnju 50 kilometara koridora 11. Projekat bi mogao da bude i privatno-javno partnerstvo, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 25.09.2012.

23:55

Default images

Među firmama koje bi da grade dve deonice budućeg Koridora 11 je i jedna od najvećih kineskih kompanija "Čajna Šendong internacional". Svoju ponudu za radove na 50 kilometara koji bi spojili Obrenovac sa Ubom i Lajkovac sa Ljigom podneli su početkom septembra.

Predstavnici ove kompanije već nekoliko dana su u Beogradu, a generalni direktor Meng Jan za "Novosti" otkriva koji su to projekti u Srbiji u koje bi rado investirali.

"Započeli smo pregovore sa srpskom vladom o jednom projektu koji bi bio privatno-javno partnerstvo. Imamo volju da investiramo u izgradnju puta od Beograda do Obrenovca. Treba najpre uraditi studiju izvodljivosti, a pred srpsku stranu smo izašli sa predlogom. To bi se radilo kroz koncesiju. "Čajna Šendong internacional" je državna kompanija. Mnogo kineskih banaka bi nas podržalo", kaže Jan.

Što se tiče vrednosti radova i roka izgradnje Jan kaže da će se to znati tek posle studije izvodljivosti i navodi da je uobičajeno da koncesije traju 25 do 30 godina.

"Podneli smo ponudu za dve deonice Koridora 11, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ali detalje ne možemo da iznosimo. Ponudili smo veoma razumnu cenu. Interesuje nas i auto-put koji će povezati Koridor 10 i 11, pravac Preljina - Pojate. Za taj projekat smo Vladi Srbije dostavili pismo o zainteresovanosti", navodi Jan.

On kaže da delove Koridora 11 mogu brzo da izgrade i da su usredsređeni na privatno javno partnrstvo za deonicu Beograd - Obrenovac ali da u slučaju drugih deonica mogu da prihvate vrlo fleksibilne uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: