Železnici 200 miliona evra od EIB-a

Evropska investiciona banka (EIB) želi što pre da aktivira predviđena sredstva za modernizaciju srpske železnice u iznosu od 200 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

14:34

Default images

Preduslov za to je je brza izrada procene o uticaju na životnu sredinu, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je na sastanku sa delegacijom EIB-a istakao da se radovi na železničkom Koridoru 10 obavljaju prema predviđenoj dinamici i da će železica u narednom periodu biti prioritet.

On je u prvi plan stavio rekonstrukciju železničkih pruga, kao i završetak obilaznice oko Beograda, transformaciju nacionalnog avioprevoznika i aktivnosti na sprovodjenju Dunavske strategije.

Delegacija EIB-a, predvođena šefom odeljenja za zapadni Balkan Dominikom Kurbenom i šefom EIB kancelarije u Beogradu Andreasom Beikosom konstatovala je "visok stepen saradnje na realizaciji svih projekata koji su u toku, kao i budućim investicijama predvidjenim Master planom za zapadni Balkan od strane ove medjunarodne finasijske institucije".

Mrkonjić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da resorno ministrastvo nastavlja i u ovom mandatu veoma dinamičnu i efikasnu saradnju sa EIB-om, koja je i u prethodnom periodu bila na veoma visokom nivou.

"Više nemamo nikakvih prepreka da do kraja mandata vlade u ovom sastavu završimo kompletan Koridor 10, u to ne sumnjam s obzirom na to da nemamo nikakvih problema kad je povlačenje novca u pitanju", istakao je ministar.

Kurben je insistirao da se do kraja godine završi preostali deo posla oko ekspropijacije i ponudio da se i za ovu namenu povuku odredjena sredstva EIB - a, koja su planirana za 2013. godinu.

Ova evropska finansijska institucija želi da odobri i sredstva za završetak beogradske obilaznice u visini od 80 miliona evra, rekao je on i objasnio da EIB, Evropska banka za obnovu i razvoj i Svetska banka planiraju da kreditiraju zajedničkim snagama mnogobrojne projekte.

"Urađeno je dosta projekata, a za početak realizacije potrebna je i saglasnost vlade Srbije", dodao je Kurben.

EIB, prema rečima Kurbena, prioritet daje ulaganjima, rekonstrukciji i modernizaciji srpskih železnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: