Veće akcize na gorivo i cigarete

Akcize na dizel-gorivo biće od 1. oktobra povećane sa 37,07 na 42 dinara po litru, a na cigarete sa 33 na 43 dinara po paklici.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 25.09.2012.

11:43

Default images

Kako je utvrđeno je izmenama Zakona o akcizama koje je danas usvojila Skupština Srbije, akcize na olovni benzin biće povećane na 55 dinara po litru, a na bezolovni benzin ostaće 49,6 dinara po litru, dok će akcize na tečni naftni gas biti povećane na 30 dinara po kilogramu.

Na lož-ulje koje se koristi kao gorivo za motorna vozila akciza će biti 42 dinara po litru, dok će u slučajevima kada se koristi za grejanje ili u poljoprivredi akciza biti 2,5 dinara po litru.

Propisano je i da se akciza naplaćuje i na aditive za gorivo i to u iznosu jednakom akcizi na derivat nafte u koji su dodati.

Specifična akciza na cigarete biće povećana sa 33 na 43 dinara po paklici i to od 1. oktobra 2012. umesto od 1. januara 2013. kako je ranije bilo predviđeno.

Planirano je i da se ta specifična akciza od 1. jula 2013. godine poveća za još dva dinara, na 45 dinara po paklici.

Drugi deo akciza na cigarete, takozvana ad valorem, od početka oktobra umesto 34 odsto iznosiće 33 odsto.

Predviđeno je i da se akciza na kafu umesto po stopi od 30 odsto, plaća po kilogramu i to 80 dinara za neprženu kafu, 100 dinara za prženu, 110 dinara za ljuspice i opne od kafe i 150 dinara za ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe.

Izmenama akcizne politike povećaće se prihodi budžeta od akiciza na naftne derivate za 2,8 milijardi dinara u 2012, dok se u sledećoj godini očekuje rast prihoda od 2,5 milijardi dinara.

Od povećanja akciza na cigarete prihod u 2012. biće veći za četiri milijarde dinara, a u 2013. godini za 6,3 milijarde dinara.

Opšta stopa PDV biće 20 odsto, niža osam odsto

Opšta stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) biće od 1. oktobra povećana sa 18 na 20 odsto, a niža stopa, od osam odsto, ostaće na osnovne životne namirnice, utrđeno je izmenama Zakona o PDV koji je danas usvojila Skupština Srbije.

Za izmene zakona glasalo je 137 poslanika vladajuće većine.

Mala i srednja preduzeća imaće mogućnost od 1. januara sledeće godine da PDV plaćaju tek kada robu naplate.

Predviđeno je i povećanje iznosa PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa sadašnjih pet na osam odsto, pri čemu se uvodi obaveza da se novac direktno uplaćuje na račun poljoprivrednika.

Predviđeno je i da PDV u gradjevinarstvu plaća investitor, a ne izvođač radova.

Utrđeno je i vraćanje PDV na bebi opremu roditeljima koji imaju primanja do 80.000 dinara.

Produženi su i rokovi za podnošenje poreskih prijava sa 10 na 15 dana za obveznike koji plaćaju mesečno, odnosno na 20 dana za one
koji plaćaju kvartalno.

Izmenama zakona povećan je i cenzus za obavezno uključivanje u sistem PDV-a i to sa četiri na osam miliona dinara prometa godišnje.

Ukinut je i PDV na dobra i usluge za poslovanje u slodobnim zonama.

Privrednicima je data i mogućnost da poreski dug reprogramiraju na 24 meseca, odnosno dvostruko veći period nego što je to sada bilo.

Vlada Srbije očekuje da će izmene Zakona o PDV povećati prihode budžeta za 6,7 milijardi do kraja ove godine, a u 2013. godini za
33,8 milijardi dinara.

Ukidanje naknade za prevenciju bolesti

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o duvanu kojima se ukida poseban budžetski fond za finansiranje preventivnih programa za sprečavanje bolesti koje su povezane za potrošnjom duvanskih proizvoda, a kojim upravlja Ministarstvo zdravlja.

Obaveza uplate posebne naknade, koju su proizvođači i uvoznici cigareta uplaćivali u budžetski fond po svakoj paklici cigareta, integriše se u specifičnu komponentu akcize na cigarete kroz izmene Zakona o akcizama.

Sredstva za finansiranje programa zdravstvene zaštite koja su prikupljana na dosadašnji način biće obezbeđena u okviru budžeta.

Proizvođači i uvoznici cigareta su posebnu nakanadu do sada uplaćivali u budžetski fond u iznosu od 1,66 dinara po paklici.

Predviđeno je da trgovci na veliko duvanskim proizvodima pri svakoj promeni akcize na cigarete, uključujući i promenu minimalne akcize na cigarete, na dan promene akcize popišu zatečene zalihe cigareta u svim skladištima.

Trgovci na veliko treba i da sačine izveštaj o obimu prodaje cigareta svim trgovcima na malo u periodu od šest meseci koje prethode promeni iznosa akcize i da izveštaj i popisnu listu dostave Upravi za duvan u roku od 15 dana od dana popisa.

Nova odredba zakona predviđa i kaznu za trgovce na veliko duvanskim proizvodima ako ne popišu zatečene zalihe cigareta pri svakoj promeni iznosa akcize na cigarete, uključujući i promenu minimalne akcize na cigarete i to u iznosu koji odgovara 25 odsto ukupnog ostvarenog prometa cigareta u prethodnih šest meseci.

Izmene Zakona o duvanu stupiće na snagu 1. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: