Od Kineza tražimo 850 miliona evra

Ministar finansija Mlađan Dinkić zatražio je od kineske Eksim banke dugoročni kredit u iznosu do 850 miliona evra, za izgradnju autoputeva u Srbiji.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.09.2012.

14:56

Default images

Dinkić je zatražio kredit od potpredsednika kineske Eksim banke Liu Liange u ime Vlade Srbije.

Kredit bi se koristio za izgradnju deonica autoputa Obrenovac - Ljig na koridoru 11 i autoputa Pojate- Preljina , čime bi se ubrzala izgradnja autoputa Beograd - Čačak i strateškog trougla autoputeva u centralnoj Srbiji, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ukoliko bi takav dogovor bio napravljen, ugovor sa bankom i izvođačima radova bio bi potpisan do kraja godine, a radovi bi počeli 2013. godine.

Dinkić je kazao da je Vlada Srbije zadovoljna dosadašnjim tokom radova na izgradnji mosta Zemun-Borča, koji grade kineske kompanije.

On je naglasio da bi izgradnja autoputeva, koju bi finansirala Eksim banka, bila značajna za veliki broj žitelja Srbije, jer su svi veliki investitori svoje proizvodne kapacitete do sada uglavnom locirali upravo blizu autoputa na koridoru 10, a takodje bi značajno ubrzala privredni razvoj i drugih regiona kroz koje će prolaziti.

Predstavnici kineske Eksim banke su istakli da je Srbija jedini strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, i da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom Kine i Srbije, piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Njihova su očekivanja da će Eksim banka biti efikasna u finansiranju poslova u Srbiji.

Vlade Srbije i Kine potpisale su Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture avgusta 2009. godine, a Dinkić je imenovan za predsednika srpskog dela mešovite medjuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa Kinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: