Šta prodati da bi popunili budžet

Stručnjaci smatraju da bi prvi na listi imovine i preduzeća koji bi mogli da prodamo zbog popunjavanja budžeta mogli biti Jat i Telekom.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2012.

15:57

Default images

Porodičnog srebra nema još mnogo, ali će država ponovo u slamaricu po spas. Ministar finansija Mlađan Dinkić poslao je otrežnjujuću poruku kada je najavio da ćemo od imovine i preduzeća koja su preostala, namirivati minus u budžetu - isključujući samo prodaju monopolista poput EPS-a i Aerodroma.

"Možemo da prodamo samo kompanije koje imaju konkurenciju na tržištu i koje možda ne mogu da imaju korak sa konkurencijom. I naravno postoji mogućnost prodaje neke druge fiksne državne imovine", kaže Dinkić.

Posle ovako nacrtane skice proizvoda koje Srbija prodaje, stručnjaci vide dva imena - Jat i Telekom. Ukazuju i da bi prvo trebalo prodati mrtvi kapital i gubitaše - ako je to uopšte moguće.

Dušan Vujović sa FEFA kaže da se već jako dugo pokušava prodati JAT ali da nema kupca.

"Prema tome JAT sigurno treba prodati ako može. Jer potencijal da se JAT sam vrati na pravi put je dosta nizak. Telekom - to je strateška odluka. U Srbiji postoji dovoljno operatera, u Srbiji to više nije pitanje podsticanja konkurencije - to je već pitanje da li Srbija hoće to da uradi ili neće to da uradi", kaže Vujović.

Slično pokušava i Hrvatska - vlada u Zagrebu i autoputeve daje pod koncesiju samo da bi namirila rastuće dugove. Ipak, i tamošnji ekonomisti imaju različita rešenja.

Ljubo Jurčić, predsednik Hrvatskog društva ekonomista kaže da nije rešenje rezanje deficita i budžeta. "Ja ne kažem da treba trošiti bez razloga, neracionalno. Rešenje i deficita i dugova i Srbije i Hrvatske i Evrope nije u finansijskom sektoru nego u realnom sektoru - kako organizovati proizvodnju i znati kako, šta i za koga proizvoditi", kaže Jurčić.

Iskustva sa prodajom Telekoma u bliskoj prošlosti nisu bila sjajna - jedini kupac Telekom Austrija nije hteo da plati 1,4 milijarde evra za 51 odsto kapitala. Dnevnik Blic spekuliše da je Vlada spremna da proda Telekom, ali ne ispod cene od 2,5 milijardi evra i da se odlučuje da li će biti prodato na tenderu ili direktnom pogodbom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: