Prodaja Telekoma za 2.5 mlrd. €?

Vlada Srbije spremna je da proda Telekom Srbija, ali ne ispod cene od 2,5 milijardi evra.

Srbija

Izvor: Blic

Nedelja, 23.09.2012.

12:36

Default images

Još nije odlučeno da li će ovo preduzeće biti ponuđeno na tenderu, ili će se prodavati direktnom pogodbom, piše Blic.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će država da bi popunila minus u budžetu biti primorana da proda deo imovine. On je naglasio da neće prodavati Železnice, EPS ili Aerodrom, ali je dodao da će među imovinom za prodaju biti javna preduzeća „koja imaju konkurenciju, a neće moći da idu u korak s njom“. Takvo javno preduzeće jeste Telekom Srbija.

"Postavljanje uslova po pitanju cene vodi samo u nemogućnost prodaje, uz potrebu da se okrenemo još lošijoj opciji, naglom i nepovoljnom zaduživanju", smatra ekonomista Ljubomir Madžar i dodaje da bi za Srbiju bilo najbolje ako bi nam MMF odobrio povoljnije kredite, pa „ne bi trebalo prodavati to uspešno preduzeće u turbulentno vreme“.

Ekonomista Dragovan Milićević kaže da nije vreme za prodaju strateške firme kakav je Telekom, uz obrazloženje da je investiciona klima loša i da „neće moći da se proda po realnoj ceni“.

"Ako bude bilo neophodno, moraće i ta firma da se proda. Ali pre tog poteza, ministarstvo bi trebalo da se okrene prodaji nekog dela državne imovine koja se ne koristi", smatra Milićević.

Bivši ministar ekonomije Nebojša Ćirić ističe da je situacija sa stanovišta deficita teška, i slaže se da „treba prodavati kompanije gde postoji konkurencija, a da Aerodrom, EPS i Železnice treba da ostanu državni“.

"Ako vlada proda Telekom, bilo bi dobro da delom novca pokrije deficit, a 20 ili 30 odsto da usmeri na privredu kroz kredite. Situacija u sektoru telekomunikacija nije kao pre i to ima uticaj na broj kupaca", kaže Ćirić.

Na ranijem tenderu jedini ponuđač Telekom Austrija nije hteo da plati 1,4 milijarde evra za 51 odsto kapitala Telekoma Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: