Srbiji dve milijarde $ od turizma

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Petković izjavio je da se ove godine od turizma očekuje devizni priliv veći od milijardu dolara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.09.2012.

12:23

Default images

"Zabeležili smo porast od šest odsto dolazaka i sedam odsto noćenja i to su dobri rezultati", rekao je Petković, državni sekretar u Sektoru za turizam.

Petković je naveo kako strani gosti dolaze u sve većem broju i Srbija je jedna od retkih zemalja koja u kontiunuitetu beleži rast dolazaka, noćenja i deviznog priliva od stranih gostiju.
No, postoji i stagnacija domaćeg tržišta što može biti pripisano slaboj kupovnoj moći posebno domaćih gostiju, i "nekom blagom porastu sive ekonomije", ocenio je Patković.
"Turistički centri se ne žale, u principu su poslovali sa većim brojem turista nego prethodnih godina, ali su finansijski rezultati na nivou prošlogodišnjih", rekao je Petković
Državni sekretar je dalje ocenio da je "zimski deo sezone, kada je reč o stranim gostima protekao dobro, a letnji, takodja sa aspekta stranih gostiju, beleži rast".
Petković je ocenio da su i turističke agencije dobro radile pošto je "dosta naših gradjana otišlo na odmor u inostranstvo preko njih".
Petković je naveo kako je tokom 2011. u Srbiji turističa sezona završena sa 990 miliona dolara deviznog priliva, koji bi ove godine, uz nastavak ovakog rasta deviznog priliva do kraja 2012, bio uvećan za šest odsto.

"Nekome to izgleda malo i nedovoljno, ali moram da potsetim da je Srbija jedna od retkih zemalja koja u kontinuitetu beleži rast dolazaka, noćenja i rast deviznog priliva od stranih gostiju", ponovio je Petković. Petković je naveo da se domaći turistički poslenici sada bave očuvanjem tržišta i zadržavanja pozicija za neke bolje i perspektivnije uslove, a da on "očekuje brže otvaranje nekih novih centara i hotela".
Državni sekretar je dalje ocenio da treba više privatnih investicija u banje i napomenuo da je svako od tih odmarališta, posle investicionih ulaganja "zabeležilo odlične rezultate, pa i ona sa veomao nepovoljnim okruženjem, daleko od autoputa i od centara kakav je Beograd ili Novi Sad".
"Banje hoce domaćina, da neko brine o njima", rekao je Petković.
Po Petkoviću, "rezultati Sokobanje i Vrnjačke banje, dok ne dobiju velike igrače, ne mogu biti dobri i mi moramo zajednički da radimo na tom planu".
Najveći pomak je, smatra Petković, napravila Bukovička banja, koja je "dobila jedan veliki, odličan hotel, Akva park i na putu je da ostavari dobar promet".
Državni sekretar je primetio da turizam traži efikasnost, inovativnost, preduzimljivost i kao "veoma zanimljiv primer," naveo Jagodinu.
Petković je ukazao da je "Jagodina zaista turistički centar, a ko bi to rekao pre deset godina". Po Petkoviću, "Akva park u Jagodini je bio prvi veliki pomak, prvi u Srbiji ali tamo je mnogo drugih sadržaja napravljeno: ZOO vrt, Muzej voštanih figura, ljudi u Jagodini su učinili mnogo više nego što bi iko mogao da očekuje i pretpostavi", rekao je Petković.
"Sada svi pokušavaju sa Akva parkovima, ali nije stvar u kopiranju, treba izmišliti nešto novo i nešto drugo", istakao je Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: