Labus: Izdaci moraju da se smanje

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miroljub Labus kaže da su mere koje Vlada Srbije preduzima i planira "na pravom putu, ali da nisu dovoljne".

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.09.2012.

11:42

Default images

Labus je kazao kako “to prilagođavanje, nažalost, nije dovoljno i mora da se poveća, mislim na fiskalnu stranu i zaista moraju izdaci da se smanje, koliko god da je to teško".

"S druge strane, Narodna banka Srbije mora nešto da uradi da smanji kamatne stope, jer sa ovim kamatnim stopama ne možemo da izadjemo iz recesije", istakao je nekadašnji potpredsednik vlade Srbije.
Prema mišljenju Labusa, centralna banka bi trebalo da postavi pitanje koji su fundamentalni razlozi za ovako visoke kamatne stope "i da tu nešto uradi, odnosno da pomogne vladi da vodi fiskalnu politiku".
Labus je naglasio i da je verovatno tačno da su mogućnosti gradjana da štede, radi uspostavljanja reda u javnim finansijama, veoma sužene, "ali ukoliko je alternativa da država bankrotira i da ceo narod bankrotira zajedno sa državom, onda će ta štednja morati da bude nadjena, jer je bolje (to učiniti) organizovano i planski unapred, nego neorganizovano".
"Mislim da sa jednom boljom monetarnom politikom i jednom odlučnijom vladom može da se napravi bolje rešenje", zaključio je Labus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: