Banke u Srbiji imale manju dobit

Ukupan dobitak bankarskog sektora Srbije, pre oprezivanja, u prvoj polovini ove godine bio je 10 milijardi dinara

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 23.09.2012.

10:28

Default images

To je za 43,7 odsto manje nego u istom periodu 2011. godine.

Kako je navedeno u izveštaju Narodne banke Srbije (www.nbs.rs), na srpskom tržištu rade 33 poslovne banke, od kojih je sa dobitkom poslovalo 20 banaka, koje su imale dobit pre oprezivanja od 20,5 milijardi dinara.

Ukupan iznos gubitaka tih banaka bio je 10,5 milijardi dinara, pri čemu se na jednu banku odnosi skoro dve trećine ukupnog gubitka.

Na prvom mestu po dobitku pre oporezivanja jeste Banka Inteza (Intesa) sa dobitkom od 4,9 milijardi dinara, na drugom Rajfajzen (Raiffeisen) sa 3,4 milijarde dinara, na trećem Unikredit (Unicredit) sa 2,6 milijardi dinara, na četvrtom Komercijalna sa 2,3 milijarde dinara, a na petom je AIK banka sa dve milijarde dinara.

Najveću gubitak na kraju drugog tromesečja je, prema izveštaju NBS, imala Razvojna banka Vojvodine sa gubitkom od 6,9 milijardi dinara, a slede Alfa (Alpha) sa gubitkom od 1,1 milijardu dinara, Vojvodjanska sa 600 miliona dinara, Pireus (Piraeus) sa pola milijarde dinara i OTP sa 400 miliona dinara.

Prema izveštaju NBS, ukupna (neto) aktiva bankarskog sektora Srbije na kraju drugog tromesečja 2012. godine iznosila je 2.810,5 milijardi dinara i porasla je za 106,6 milijardi dinara, odnosna za 3,9 odsto od kraja prvog tromesečja. Banka Inteza predstavlja najveću banku u bankarskom sistemu Srbije sa ukupnom aktivom od 408 milijardi dinara i učešćem od 14,4 odsto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora.

Za njom sledi Komercijalna banka sa 303 milijarde dinara dinara aktive i učešćem od 10,8 odsto, a na trećem mestu je Unikredit banka sa 221 milijardom dinara i učešćem od 7,8 odsto. Na četvrtom i petom mestu po ukupnoj aktivi su Rajfajzen banka i Sosijete ženeral (Societe Generale) banka Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: