Čajna šandong hoće koncesiju

Jedna od najvećih građevinaskih kompanija Kine "Čajna šandong internešenel" zainteresovana je za koncesionu gradnju autoputa od Beograda do Obrenovca.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 22.09.2012.

13:45

Default images

Ova kompanija je uz povoljan državni kredit Kine zainteresovana i za ostale deonice Koridora 11 i regionalnog autoputa Pojate-Preljina.

Generalni direktor te kompanije (China shandong international), koja je izgradila najduži most na svetu od 42 kilometara, Meng Jan (Meng Yan) izjavio je da su već ponudili našoj vladi gradnju autoputa na Koridoru 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.
Jan je kazao da žele da grade i autoput Pojate - Preljina, koji treba da spoji Koridor 10 i 11, ili autoput Beograd - Niš i budući autoput od Beograda do Crne Gore.
Ta kompanija će, prema njegovim rečima, ukoliko dobije posao omogućiti da učestvuju sa oko 50 odsto radova u tom velikom investicionom projektu.
Predstavnici kompanije "Čajna šandong internešenel", koja je zainteresovana i za ostale srpske infrastrukturne projekte, kao što je železnica, rekli su da će u ponedeljak imati sastanak sa ministrom gradjevine Velimirom Ilićem, na kojem će se pregovarati o tim projektima.
Jan je kazao da je to najveća državna kompanija u bogatoj kineskoj provinciji Šandong, koja se bavi različitim infrastrukturnim projektima - gradnjom autoputeva, mostova, železnice, luka, aerodroma... Na primer gradila je u Kini pruge za brzine vozova od 300 do 400 kilometara na sat.
"Mi smo već spremni za realizacijiju projekata u Srbiji i očekujemo da će pregovori o tome biti završeni što pre", rekao je čelnik te velike gradjevinske grupacije iz Kine izrazivši nadu da će Vlada Srbije ubrzati proceduru.
Jan je istakao da su do sada gradili uglavnom po Africi i Aziji i da bi prvi put nastupili na evropskom kontinentu, kao izvodjači infrasturkturnih radova, baš u našoj zemlji. On je izrazio nadu da će Vlade Srbije stvoriti dobre uslove za investitore iz te šandonške gradjevinske grupacije dodajući da imaju dobru finansijsku podršku.
Kina i Srbija su dve prijateljske zemlje sa dobrom ekonomskom saradnjom i ta kompanija se, prema rečima Jana, odlučila da gradi u Srbiji jer su srpska ekonomija i infrastruktura u razvoju.
Najduži pomorski most na svetu "Djiaodžou Bej bridž (Jiaozhou Bay bridge) dužine 42 kilometara otvoren je u Kini prošle godine, a radovi koje je izvodila "Čajna šandong internešenel" su trajali oko četiri godine.
Taj most sa 5.000 stubova povezuje istočnu kinesku luku Djingdao i ostrvo Huangdao, a koštao je više od 1,5 milijardi dolara.
Kina je odobrila 10 milijardi dolara kredita za projekte u 16 zemalja Jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, koja je predložila više projekata, a najvažniji su projekat za drugu fazu gradnje termoelektrane Kostolac i gradnja Koridora 11.
Od predvidjenih 10 milijardi dolara Kina će trećinu dati pod preferencijalnim uslovima, koji su slični onim koje smo ranije dobili za gradnju mosta preko Dunava Zemun - Borča u Beogradu i za prvu fazu modernizacije i gradnje termoelektrane Kostolac. Ti povoljni krediti se uglavnom daju sa maksimalnih tri odsto kamate, grejs periodom koji je traje koliko i gradnja i rokom otplate od 15 godina.
Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović izjavila je ove sedmice da je započela pregovore sa konkurentskom kompanijom "Čajna road end bridž korporejšn" (China road and bridge corporation) o izgradnji tzv."moravskog koridora" , odnosno regionalnog autoputa Pojate - Preljina, koji će biti dugačak oko 110 kilometara.
Kompanija "Čajna road end bridž korporejšn" gradi u Beogradu most Zemun - Borča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: