Ko trguje dojavama o kretanju kursa

"Svi menjači imaju svoje izvore. Neki od nas ovu uslugu plaćaju legalno preko računa", tvrde za Novosti neki od vlasnika menjačnica.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 22.09.2012.

10:39

Default images

Oni za četiri informacije dnevno, uz projekciju za naredne dane, daju 50 evra mesečno.

Menjači dodaju da postoji i drugi sistem obaveštavanja o kretanjima kursa dinara. Ne znaju od koga informacije idu, ali na njihove mobilne telefone stižu poruke o kretanju valuta.

"Prijavu za ovaj servis plaćaš, a zatim i svaku poruku koja ti o kretanjima valute stiže. Znamo samo da su jako pouzdani. Inače, servis je takav da se poruka odmah po čitanju briše. Ne može da se sačuva", kaže, za Novosti, jedan od menjača koji ne želi da kaže koliko ga ova usluga košta.

Jedna od firmi koja se bavi ovom vrstom "konsultantskih" usluga registrovana je u Novom Sadu. Za naknadu od 50 evra mesečno, menjači pet puta dnevno, putem SMS poruke, dobijaju podatke o sutrašnjem kursu dinara u odnosu na evro.

Novosti su u petak od ove firme tražile odgovore na pitanje na osnovu čega klijentima nude projekciju sutrašnjeg kursa. Odgovore putem mejla, na kome su insistirali, do zatvaranja broja, nisu dobili.

Činjenica da neko trguje dojavama o kretanjima na međubankarskom deviznom tržištu, može i te kako da ošteti državu, odnosno devizne rezerve NBS. Samo od početka godine centralna banka je potrošila 1,3 milijarde evra na itnervencije. Stoga ne čudi što se guverner Jorgovanka Tabaković zalaže da se preispita ko je imao korist od prodaje evra iz rezervi.

"Nadam se da će u uređenoj državi gde svako radi svoj posao, tragom vaše informacije, nadležni organi uraditi svoj deo posla. Mene, kao guvernera, zanima ko su kreatori operacija na vrhu. Moja je obaveza da se bavim uzrocima. Veliki iznosi se ne kupuju u menjačnicima, ali je svako mesto moguće zloupotrebe važno svima nama", kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: