"Najveći potrošači plaćaće najviše"

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je promenu tarifnog sistema, prema kome će najveći potrošači plaćati najviše.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 21.09.2012.

11:54

Default images

Istovremeno će oni sa malom potrošnjom imati beneficije.

"Ja neću da licitiram sa cenom struje, ali ona nije jeftina. Džaba cena ako ne može da se plati", rekla je ona pred otvaranje trećeg međunarodnog CEDEF energetskog foruma.

Mihajlovićeva je objasnila da je prioritet njenog ministarstva da obezbedi dovoljne količine energenata, po održivim cenama i da radi na povećanju energetske efikasnosti.

Govoreći o izgradnji termoelektrane "Nikola Tesla" B3, ona je rekla da je vrlo jasno da će to raditi nemački RWE i da se nedavno potpisani memorandum sa njima razlikuje po tome što je iza njega stala vlada.

Ministarka je rekla da su formirane radne grupe i da će se u najkraćem periodu razgovarati o detaljima ugovora, a da bi izgradnja mogla da počne u drugom kvartalu iduće godine.

"Sa kineskim partnerom koji je pominjan u tom poslu možemo razgovarati, ukoliko su oni zainteresovani za odredjene vidove učešća unutar projekta", izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je EPS u prethodne dve godine potpisao najmanje osam memoranduma, da za određene projekte postoje čak po tri memoranduma i da je to ozbiljan problem.

"Prethodni ministar je sa direktorom potpisivao memorandum, medijski su najavljivani, ali se nije radilo na njihovoj realizaciji", rekla je Mihajlovićeva. Najavljujući dalje radove na rekonstrukciji Termoelektrane Kostolac, ona je napomenula da je počela druga faza koja se radi sa kineskim partnerom i da će energetska efikasnost biti povećano između pet i 12 odsto, što je ozbiljan napredak.

Cilj ministarstva i vlade je revitalizacija što većeg broja objekata, uz učešće što većeg broja partnera i mogućnost korišćenja što većeg broja novih tehnologija, rekla je ministarka.

Ona je otvorila 3. CEDEF, čija je tema "Snabdevanje energijom i energetska sigurnost u jugoistočnoj Evropi", u kojem je zemlja partner Rusija, a pokrovitelj resorno ministarstvo i i EPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: