Karte za prevoz idu na 70 dinara

Sa početkom nove grejne sezone stižu i veći računi. Mesečna karta za zaposlene biće oko 3.200 dinara. Topli radijatori u stanu od 60 kvadrata - 5.920 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

09:54

Default images

Kako novosti pišu, i u Gradskoj upravi je potvrđeno da će od 1. oktobra Beograđani će više para morati da izdvoje za gradski prevoz i grejanje.

Tako će grejanje u stanu koštati 18,5 odsto više, dok će pojedinačna karta za prevoz i mesečna za zaposlene poskupeti za 20 odsto.

Sigurno je takođe da drugih poskupljenja do kraja godine neće biti. Takav je stav gradonačelnika i Gradskog veća, imajući u vidu sveukupnu ekonomsku situaciju.

Korisnici JKP "Beogradskih elektrana" mesečno će izdvajati 98,7 dinara po metru kvadratnom bez PDV, čime je ispunjen zahtev Grada Beograda da nova cena ne pređe 100 dinara zbog pomenute ekonomske krize.

To znači da će topli radijatori prosečno domaćinstvo od 60 kvadrata koštati 5.920 dinara dok su do sada plaćali 4.997 dinara. Pojedinačna karta za prevoz umesto 60, od oktobra će biti oko 70 dinara, a zaposleni će mesečnu kartu plaćati 3.220 dinara, umesto dosadašnjih 2.680 dinara.

Svi popusti za socijalno ugrožene kategorije, međutim, važiće i dalje, a cene prevoza za nezaposlene, studente, penzionere i sve ostale povlašćene kategorije se neće menjati.

Beograd će nastaviti dotiranje svakog meseca i GSP i privatnih prevoznika sa preko milijardu dinara, kako sugrađani ne bi plaćali ekonomsku cenu karata.

Poskupljenje grejanja i prevoza uslovljeno je promenom cene energenata na tržištu i to je, kako je rečeno, najmanje što je moralo da poskupi jer bi inače ugrozilo poslovanje preduzeća.

Prema računici JKP "Beogradskih elektrana" grejanje je trebalo da poskupi još prošle godine jer je cena mazuta od prošle godine skočila za 30 odsto. Pošto je trend rasta cene nastavljen, nova grejna sezona počinje sa većim računom.

Ne menjaju se cene komunalnih usluga

Imajući u vidu sveukupnu situaciju, na zahtev gradonačelnika, u Beogradu do kraja godine neće biti povećanja cene komunalnih usluga.

Grad je, kako je ranije priznao i sam gradonačelnik Dragan Đilas, prinuđen da podigne cene gradskog prevoza jer i dok ona stoji, cene goriva neprestalno rastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: