"NBS nije dobro kontrolisala banke"

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ocenio je da Narodna banka Srbije nije dobro kontrolisala poslovne banke.

Izvor: Beta

Prema njegovim rečima, NBS je neke domaće banke puštala da daju kredite bez ikakvog obezbeđenja.

"Jasno je da supervizija centalne banke nije bila adekvatna", rekao je Dinkić u Skupštini Srbije obrazlažući predlog rebalansa budžeta i mere za finansijsku konsolidaciju.

Centralna banke je, kako je ocenio, "sa jedne strane plasmane dobrih, solidnih banaka, bilo domaćih bilo stranih, 'penalizovala' tako sto je tražila velika obezbedjenja, a sa druge strane potpuno puštala neke banke da odobravaju kredite bez ikakvog kolaterala, bez ikakvog obezbeđenja, očito pod političkim pritiscima".

Dinkić je rekao da zbog neadekvatne klasifikacije bankarskih kredita Srbija beleži i rast takozvanih nenaplativih kredita.

Do rasta nenaplativih kredita, prema njegovim rečima, došlo je zbog toga što je centralna banka u delu za superviziju terala "mak na konac" i neadekvatno klasifikovala obezbedjenje kvalitetnih preduzeća, ali nije videla ogromne propuste u radu nekih državnih banaka.

Te domaće banke "očito nisu kontrolisane, što je dovelo do potrebe saniranja njihovih gubitaka, u mandatu prethodne vlade, koja je čak 210 miliona evra ubacila u tri državne banke", rekao je ministar finasija i privrede.

Precizirao je da je vlada "ubacila" oko 100 miliona evra u takzvanu Novu agrobanku, oko 90 miliona evra u Razvojnu banku Vojvodine i 20 miliona evra u Kreditnu banku Beograd.

Dinkić je rekao da je tražnja za subvencionisanim kreditima mnogostruka veća od očekivanja i istakao da ako se želi izaći iz programa subvencionisanih kamata moraju da se urade mere za snižavanje tržišnih kamatnih stopa.

Vesti

Koliko košta "biti kul"

Kada od 1. avgusta cena struje skoči za 12 odsto, skočiće i prosečan račun porodice koja koristi klima uređaj za hlađenje stana i to za oko 450 dinara.

Srbija subota 4.07. 11:16 Komentara: 2
strana 1 od 7135 idi na stranu