"Živim za dan bez MMF-a"

I dok u skupštini budžet brani ministar Dinkić, premijer Dačić savetuje se sa ekonomistima i menadžerima u Privrednoj komori.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

16:59

Default images

Nije propustio priliku da ponovi da nije samo za štednju, ali je i prvi put zatražio da se, osim državnog, analizira i efikasnost privatnog sektora.

Ministar u skupštini za štednju - premijer sa ekonomistima baš i ne. Ivica Dačić kaže da se ne može samo štedeti jer štedi onaj ko ima a to nisu građani Srbije i stručnjacima poručuje da im za koncept štednje i nisu potrebne visoke škole.

"Ako je ekonomski izum koji neko predlaže, pa i u parlamentu, zamrznuti penzije, dovešće do toga da pacijent umre! To ne znači da neću razgovarati i sa MMFom i svetskom bankom itd. Ali kao što sam i njima rekao, ja živim za taj dan kada nam neće biti više potrebni", rekao je premijer Ivica Dačić.

Nije Dačić štedeo ni privrednike - pozvao ih je da zavire u sopstveno dvorište.

"Dosta ste analizirali javni sektor! Analizirajte malo privatni sektor, koliko je privatni sektor uspešan. Reći ćete da to nema veze sa državom. Ima, dame i gospodo! Zato što kad propadne neka vaša firma, vaši radnici dođu ispred vlade!", kaže Dačić.

"Što se tiče priče - evo vam privrednici, bankari, ekonomisti i dajte nam rešenja... Mislim, to je skidaje odgovornosti sa Vlade u ovom trenutku. Ali ne zaboravite da ćemo mi iskoristiti našu šansu i za 20 dana, mesec dana, dati konkretne predloge", kaže Dragoljub Vukadinović direktor Metalca.

Menadžment forum jugoistočne Evrope prilika je da vidimo i neke ljude koji su u javnosti povezivani sa aferama čije otvaranje najavljuje nova vlada. Aleksandar Vlahović ne plaši se eventualne odgovornosti u privatizaciji Sartida.

"Svaka takva stvar mora do kraja da bude ispitana i naravno da krivci moraju da budu potpuno sankcionisani. I to važi za sve slučajeve, jednako važi i za Sartid i ja nemam nikakvog problema sa tim", rekao je Aleksandar Vlahović predsednik Saveza ekonomista Srbije.

I dok o Sartidu želi, o aferi prodaje Politike Vlahović ne želi da govori...

Bio je tu i nekadašnji guverner Jelašić, prethodnik Dejana Šoškića koji je korene slučaja Agrobanka pronašao u vremenu upravo pre svog mandata...

"Zaista ne mogu i ne želim da oko toga išta komentarišem. Očito je to prešlo u neku drugu fazu razmatranja vezano za Agrobanku i naravno ako tu bude nešto vezano za tu instituciju, stojim na raspolaganju".

Nekadašnji guverner još jednom se zahvalio na pozivu da bude član Saveta guvernera Narodne banke i dodao da odustajanje nije zbog straha što je situacija u Srbiji sada, kako kaže, mnogo lošija nego kada je odlazio pre 4 godine. D S S je upozorila da se predloženim merama neće rešiti ključni problemi, kao što su inflacija, rastuća nezaposlenost, neto odliv investicija, kao i problem deficita.

Kako upozoravaju, srpska ekonomija je “težak bolesnik i treba joj dug period za oporavak”, zaključujući da nije “pet do 12, nego 12.15 sati”.

“Dok je (lider D S S Vojislav) Koštunica bio na vlasti, MMF je u Srbiju dolazio samo da popije kafu, pa smo ih ispratili kao dobri domaćini”, rekao je poslanik D S S Aleksandar Pejčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: