Jelašić: Potrebne oštre mere

Nekadašnji guverner NBS Radovan Jelašić upozorio je na ozbiljnost ekonomske situacije u Srbiji, napominjući da to zahteva od vlade da preduzima oštre mere.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

13:59

Default images

Jelašić je rekao, učestvujući u radu "Menadžment foruma jugoistočne Evrope" u Privrednoj komori Srbije, da su ekonomske alternative u Srbiji sada mnogo više ograničene, nego u vreme kada je on bio guverner.

On je podsetio da je i tada upozoravao da javni dug nije toliko visok, koliko zabrinjava brzina njegovog rasta, ali je sada zemlja u situaciji kada je i sama visina duga probelem.

U vreme kada kriza postaje deo svakodnevnice, treba voditi računa ne samo kako da se privuku direktne strane investicije, nego kako i da one koje su već tu ne odu, rekao je Jelašić, ističući da je inflacija u Srbiji i dalje veliki izazov, da "jede standard i prihode građana i da nominalno povećava budžetske prihode, ali realno ne".

On je istakao i da je pravo svakog novog guvernera, da kada dodje na to mesto, proveri šta su radili njegovi prethodnici i da je on po tom pitanju maksimalno relaksiran, jer je poslovanje NBS redovno pročešljavao MMF.

Jelašić nije želeo da komentariše dešavanja vezana za "Agrobanku", navodeći da s tim u vezi on stoji na raspolaganju za sporna pitanja. Upitan o političkim uticajima na guvernera, on je istakao da svi to pokušavaju, ali da je na samom guverneru da li će to da spreči ili prihvati.

Bivši čelnik NBS nije želeo da daje savete za rad novom guverneru, ističući da ona sigurno ima znanje i iskustvo, pošto je Skupština Srbije postavila na to mesto i da viceguverneri i direktori sektora u NBS treba da joj budu najbolji savetodavci. Ističući da mu je bila čast što ga je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predložio za predsednika Saveta guvernera NBS i što je to guverner Jorgovanka Tabaković to podržala, ali da na svoju žalost tu fukciju nije mogao da prihvati.

"Imajući u vidu nadležnosti predsednika Saveta i da bih svaki mesec ili dva dobijao izveštaje o bankarskom sektoru Srbije i merama koje NBS preduzima prema različitim bankama, odlučio sam da je bolje i za NBS i za instituciju za koju radim u Madjarskoj da kažem ne, bez obzira šta bi tim povodom odlučila Agencija za borbu protiv korupcije", kazao je on.

Jelašić je bio guverner NBS u periodu izmedju 2004. i 2010. a na tu funkciju je podneo ostavku, pozivajući se na lične razloge.

Nakon toga Jelašić je postao generalni direktor i predsednik Erste bank u Mađarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: